Korszakos csapatok vesztek már oda

2011.09.11. 11:48
A szerdai, oroszországi repülőgép-katasztrófában – egy játékos kivételével – egy egész hokicsapat odaveszett. Nem ez az első eset, hogy ilyen tragédia történik, 62 éve a Torino gépe zuhant le, 18 játékos vesztette életét, tíz évre rá a Manchester United egyik legkiválóbb csapatának nagy részét érte végzetes baleset. Egy uruguayi rögbicsapat több tagja viszont túlélte, bár ehhez kannibalizmus kellett.

Az oroszországi Jaroszlavl mellett lezuhant gépen a KHL-es Lokomotiv jégkorongcsapat tagjai ültek, akik a minszki szezonnyitó mérkőzésre tartottak. A gép a földhöz csapódott, a szerencsétlenséget csak ketten élték túl: a tavaly az orosz bázisú nemzetközi bajnokságban bronzérmes csapatból a válogatott Alekszandr Galimov, akinek állapota továbbra is súlyos, és egy  ember a technikai személyzetből).

Sajnos a történelemben volt már hasonló szerencsétlenség, amelynek során egy klub komplett generációi vesztek oda.

Bazilikának ütköztek, tizennyolcan meghaltak

1949. május 4-én az akkor a legjobb olasz klubnak számító AC Torino csapata egy lisszaboni gálameccsről repült hazafelé, amikor – már Torino közelében – nekiütköztek a tengerszint felett 672 méterre magasodó supergai bazilikának. A szerencsétlenségben 31-en haltak meg, ebből 18-an játékosok voltak. Az áldozatok között két magyar is volt: Egri-Erbsteint Ernő, a csapat edzője és Schubert Gyula játékos. Az Il Grande Torino előtte zsinórban négyszer nyert bajnokságot, aztán 27 évig egyszer sem.

A katasztrófa miatt az olasz válogatott egy évre rá inkább hajóval ment a brazíliai világbajnokságra.

Az egyik legjobb Manchester United tűnt el

1958. február 6-án 15 óra négy perckor a München Riem repülőtér kifutópályáján túlszaladt, majd kigyulladt a British European Airways 609-es járata. A 44 utasból 23-an életüket vesztették, az áldozatok többsége a Manchester United játékosa vagy vezetője volt. A csapat a Crvena Zvedzával játszott 3-3-at a BEK-ben, így újrajátszás következett volna az elődöntőért. A Matt Busby vezette csapatnak sietnie kellett vissza Belgrádból a szombati bajnokira, ezért chartergéppel indultak. Mint kiderült, ez lett a végzetük. A Busby bébiknek is becézett csapat Anglia legjobbja volt, FA-kupát, bajnokságokat nyertek.

Volt játékos is, akit csak azért találtak meg a roncsok között, mert pár német újságíró visszament az előző napi meccs felvételéért.

72 napig bírták az Andokban

Az uruguay-i rögbicsapat megpróbáltatásaiból "Életben maradtak" címmel könyv, majd film is készült. A csapatból sokan odavesztek, de csodával határos módon végül tizenhatan életben maradtak. A Chilébe tartó gépük 1972. október 13-án zuhant le az Andokban, tizenketten azonnal meghaltak. A többiek a mínusz 30 fokban próbálták meg kivárni, amíg rájuk találnak, pár napra elegendő volt az ételük, amit a roncsok között kutattak fel. Egy idő után keresésüket lefújták, viszont a túlélők kitartottak, és hogy ne haljanak éhen, halott társaikból ettek. A több héten át tartó szenvedés után ketten közülük nekivágtak az Andoknak, és sikerült is legyőzniük a több ezer méteres magasságot. Segítőkkel tértek vissza társaikhoz, így 72 nap után tizenhatukat sikerült megmenteni.

Amit egy játékos sem élt túl

A Pahtakor Taskent 1979 augusztusában visszajutott a szovjet első osztályba, de nem sokáig örülhettek. A Dinamo Minszk elleni bajnokira repültek, amikor egy másik géppel ütköztek, a balesetben a repülőn utazó mind a tizenhét játékosuk meghalt. A tragédiát senki sem élte túl, 150-en vesztették életüket.

1987. december 8-án a perui Allianza Lima gépe a limai repülőtér közelében csapódott a tengerbe, csak a pilóta maradt életben. A klub a bajnokságot az ificsapat játékosaival és a chilei Colo-Colo kölcsönjátékosaival fejezte be. A két klub között azóta hatalmas a barátság.

1993. április 28-án Zambia válogatottja Szenegálba tartott, világbajnoki selejtezőre, de a gép Gabonnál a tengerbe zuhant. A katasztrófát senki sem élte túl, az egész válogatott odalett.

További repülőkatasztrófák

1961. február: A Brüsszel közelében lezuhant gépen 17 amerikai műkorcsolyázó halt meg, ők a prágai világbajnokságra utaztak volna.

1961. április: A chilei élvonalbeli Green Cross labdarúgócsapat Santiagóból Osornóba tartva járt szerencsétlenül, 24-en haltak meg.

1966. január: Leszállás közben lezuhant Bréma közelében a Lufthansa egyik utasszállítója, az olasz úszóválogatott hét tagja életét veszítette.

1969. szeptember 26.: Bolívia legnépszerűbb labdarúgócsapata, a Strongest, 16 játékosát és vezetőjét veszítette el az Andokban.

1976. október: A Barbadosi Bridgetown közelében történt repülőgép-balesetben a kubai junior vívóválogatott 16 tagja veszítette életét.

1989. június: Leszállás közben fának ütközött egy repülőgép a suriname-i Paramariboban, a 174 áldozat között volt 16 Hollandiában légióskodó suriname-i futballista, akik jótékonysági mérkőzésre érkeztek hazájukba.