Izomminta nélkül kimutatható a csodaszer

2011.10.05. 10:59

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a londoni olimpián már ki tudják mutatni az IGF-et, a legnépszerűbb - eddig észrevehetetlen - doppingszert. Tiszeker Ágnes egyúttal sok botrányt jósolt, mert a szer használói eddig zavartalanul csalhattak, most viszont már csak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jóváhagyására vár az ellenőrzési módszer.

„Nem tudom pontosan, milyen eljárást fejlesztettek ki, ezt nyilván az eddigi felhasználók is nagyon szeretnék megtudni. Annyi biztos, hogy az izomból nem kell szövetet venni, mindeddig csak így lehetett volna a nyomára bukkanni. Elég lesz az eddig jól bevált vizelet- és vérvizsgálat. Valószínű, hogy az új teszt a fehérjéket elemzi, és abból kiszűrhető, hogy kinek a szervezetében van az indokoltnál lényegesen több - feltehetően mesterségesen bekerülő - az IGF-ből, amit egyébként a máj termel.”

A hematokritszint túlzott megnövekedésénél a WADA nem engedi rajthoz állni a versenyzőket - ilyen esetekben EPO-ra gyanakodnak, az 48 óra alatt kiürül -, feltehetően ugyanígy alkalmazzák majd az IGF-tesztet is.

Az IGF-fel a vázizomzatnál lehet látványos javulást elérni. Egy kúra akár 15 százalékkal megnöveli az izomtömeget és huszonöt százalékos erőnléti javulást is okozhat.

Hatása igen hasonló a növekedési hormonhoz (HGH), de azt már korábban ki tudták mutatni, míg az IGF nem volt tartósan a véráramban. Egy IGF-injekció nagyjából 1500 dollárért megrendelhető az interneten, igazán komoly hatást akkor ér el, ha a HGH-val kombinálják.