Berki Krisztián világbajnok, megvan az olimpia

2011.10.15. 08:40
Berki Krisztián megvédte Rotterdamban szerzett címét, 15,833 pontos gyakorlatával első helyen végzett a tokiói tornász világbajnokságon. A világbajnoki címmel a londoni olimpiára is megszerezte azt a kvótát, amelyet a gyűrűn majdnem elveszett. A döntőben a másik magyar, Hídvégi Vid a negyedik lett.

A magyar tornászok a lólengés szerenkénti döntőjében hatodikként és hetedikként mutatták be gyakorlatukat. Az előttük versenyzők közül többen nagyot hibáztak, a talajon világbajnok japán Ucsimura rontott a szeren, csak 14,533-at kapott. A brit Louis Smith sem tudott hibátlan gyakorlatot bemutatni. Nagyon nehéz, hét pontról induló gyakorlatához 8,066 pontot szerzett csak. Az ausztrál Sellathurai is leesett egyszer, így 15 ponton aluli teljesítményével ő sem volt már veszélyes a magyarokra. Hídvégi hatoddikként lépett a lóhoz, magabiztosan versenyezve 15,000 pontot szerzett, ezzel a harmadik helyen állt Smith és Tommasone mögött. Ám ekkor jött Berki, 6,7 pontról indulva, rutinosan, hiba nélkül hozta erős gyakorlatát. Végül 15,833 pontot kapott. Az utolsó döntős, a kínai Teng szintén leesett a lóról, így nem volt kétséges Berki győzelme.

Berki már a döntőbe is a legjobb eredménnyel került be, gyakorlatára 15,866 pontot kapott. A fináléra azonban nem készülhetett izgalommentesen. A gyűrűgyakorlatát elrontotta, mindössze 10,166 pontot kapott rá. Az eredmény az olimpia szempontjából volt lényeges. A kvalifikáció egyik feltétele, hogy egy tornásznak kiválasztott számán kívül két másik szeren is jól kell produkálnia. Az összes versenyző pontszámának 85 százalékát kell teljesítenie. Berkinek ez épphogy sikerült, 85,3 százalékot jelentett pontszáma.

Hídvégi az átlagpontszámokkal nem volt gondja, de nem sikerült neki a bravúr. 66 ezreddel lecsúszott a dobogóró, így nem kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Berki eredetileg ugrásban szeretett volna indulni a tokiói vb-n, de bokasérülése miatt a gyűrűt is felvette a felkészülési programjába, mert azon a szeren kevésbé kockázatos a leérkezés. A rossz bokája miatt azonban már ő is tudta, sokkal kevesebb pontot tud csak gyűjteni. A nyújtón és a gyűrűn is a biztonságra ment, csak egy sima szaltót választott leérkezésnek.

A magyar tornász a pekingi olimpiával sem volt szerencsés, bár világbajnoki ezüstérmes volt, nem vehetett részt. A neki ígért szabadkártyát egy esélytelen jemeni tornász kapta meg.

"Nagyon boldog vagyok, szavakban nem lehet leírni. Bevallom őszintén, életemben először izgultam. Senkinek nem kívánom, hogy ekkora téttel kelljen odaállnia versenyezni. A reggelem jól telt, a melegítés is jól sikerült. A többieket nem néztem, se a gyakorlatukat, se a pontszámukat nem tudtam, csak a közönség reakcióiból éreztem, hogy ronthattak. Amikor megfogtam a szert, megnyugodtam, jó lendületben tudtam végigcsinálni az egész gyakorlatot, de most nagyon-nagyon fáradt vagyok, úgy érzem, az utolsó cseppig kifacsartam mindent magamból. Fantasztikus volt az egész magyar delegáció, az egész vb alatt teljesen összefogott és egységes volt az egész magyar csapat. Összességében csak azt tudom ismételni, nagyon boldog vagyok" - mondta Berki.

A döntőt Magyar Zoltán, a tornaszövetség elnöke, és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is a helyszínen nézte végig. Mindketten nyertek korábban olimpiai bajnokságot lólengésben.

"Szép volt! Én is nagyon izgultam a fiúkért, Magyar Zolival az első sorban ültünk, ennél közelebb már csak a bírók voltak. Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott, mit mondhat ilyenkor egy MOB-elnök. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat.  Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!" - dicsérte versenyzőit Borkai.

Berki nemrég az elnöktől új lovat vehetett át, a MOB saját keretéből vásárolt 5500 eurós tornaszert, hogy a tornásznak minden esélye meglegyen az olimpiai kvalifikációra. Három különböző lovon gyakorol, mert nem ugyanolyan típust használnak a világbajnokságon, az olimpián vagy éppen a magyar versenyeken.

Berki a számban szinte egyeduralkodó, áprilisban ötödik Európa-bajnoki címét szerezte, arcüreggyulladásából épphogy csak felépülve. A tornász a korábbi világbajnokságokon is eredményes volt, két ezüst- és egy aranyérmet nyert. Tavaly, Rotterdamban szerzett címéért az Év Sportolójának is megválasztották az újságírók.

A tornászra a MOB is potenciális londoni éremszerzőként tekint, Berki tagja annak a 10 fős elitcsapatnak, amelynek tagjait az olimpiai bizottság havi 400 ezer forintos ösztöndíjban részesíti.