A Közvágóhídon párbajoztak a deszkások

2011.10.15. 18:15
Az R33 klubban rendezték a Skulldaylong gördeszkaversenyt, a több tucat meghívott félcső, game of skate és legjobb trükk kategóriájában versenyzett.

Az őszi-téli szezon első versenyének házigazdái, a Red Bull, a Skullcandy és az Ettemboro Skateboards több mint negyven versenyzőt hívott meg az R33-ba, a szocreál stílusú foglaltházhoz hasonlító klub tökéletes egy versenyhez. Az óriási belső teret kis átrendezéssel könnyen gördeszkázhatóvá alakították, a klub hátsó részében egy mobil mini-félcsövet húztak fel, a földet rétegelt lemezekkel borították, így könnyedén gurultak rajta a gördeszkák.

A félcsőre tizenhárman neveztek. A selejtezőben a versenyzőknek - onnan hatan jutottak a döntőbe – kétszer másfél percük volt, hogy meggyőzzék a négytagú zsűrit, melynek tagja volt Magyarország két legsikeresebb gördeszkása, Karkossiák Zsolt és Bachman Márk is.

0-50-ig kaptak pontokat az alapján, mennyire nehéz, folyamatos, lendületes, jól felépített trükksorozatokat mutattak be. Ebben a stílusban a rontás gyakorlatilag megengedhetetlen. Az első helyért a mezőny legidősebbje, egyben Magyarország egyik legrutinosabb félcsövese, Kernács Ákos Bulcsú, és a fiatalabbak egyik legjobbja, Kaposi Dávid csatázott, amit utóbbi nyert meg fordított alapállású trükkjeivel. (Ezek a trükkök a deszkasportok legnehezebbjei, tökéletesítésükhöz évekre és nagyon sok munkára van szükség. Olyan, mintha egy jobbkezes a balt kezdené el használni a már megszokott mozdulatokhoz.)

A verseny a game of skate nevű párbajjal folytatódott, amire közel negyvenen neveztek. A selejtezőkben 3-4 fős csoportokba sorsolták a versenyzőket, csak egy jutott tovább. Ehhez a játékhoz nem kell rámpa vagy pálya, csupán egy gördeszka és sima talaj. Egy-egy játék mindig kő-papír-ollóval kezdődik, így döntik el, ki kezd. Az első, akit nevezhetünk támadónak, mutat egy trükköt, amit a többieknek utána kell csinálni, aki ront, az kap egy betűt. Ha a támadó ront, akkor a következő versenyző mutatja a saját trükkjét. Természetesen betűt csak az kap, aki a támadó trükkjét rontja el. A játék addig megy, ameddig valakinek öt rontás után össze nem gyűlnek a S-K-A-T-E betűi.

Hogy a még izgalmasabb legyen, ha a védekező játékosnak már csak egy betűje maradt hátra, az utolsó trükköt kétszer is megpróbálhatja. Izgalmas és szórakoztató, a versenyzők rá vannak kényszerítve, hogy olyan trükköket is megpróbáljanak, amiket nem szeretnek, nem tudnak, vagy még sosem próbáltak. Az amerikai profik évről évre több ilyen versenyen is összecsapnak. Legutóbb Amerika legjobbjai játszottak a világ többi részéről meghívott profikkal, a sorozat végén kanadai győztest ünnepelhettek:

Nagy Alex és Szikora Bálint jutottak a döntőbe, mindketten Ettemboro-szponzoráltak, ezért jól ismerték egymás trükkjeit. Ennek ellenére az utolsó játszma drámai összecsapást hozott, Alex négy-nullás vezetésről bukta el a meccset.

A legjobb trükkért járó különdíjat a zsűri egyöntetű döntése alapján Kis Tamás kapta, a korláton bemutatott legnehezebb csúszásért.

Végeredmények

Félcső:

  1. Kaposi Dávid
  2. Kernács Ákos Bulcsú
  3. Vilics Viktor

Game of skate:

  1. Szikora Bálint
  2. Nagy Alex
  3. Pál Attila Márk

Legjobb trükk:

Kis Tamás