Megúszhatják a szégyent vívócsapataink

2011.10.17. 13:50
A női tőr- és a férfi kardcsapatnak nőtt az esélye, a női párbajtőrözőké viszont csökkent az olimpiai részvételre a vasárnap zárult cataniai vívó-világbajnokságon. A vb-n olimpiai számban nem szereztünk érmet, ha így megy, a legeredményesebb sportág veszhet el.

A negyedik csapat, amely elvben ott lehetne Londonban, a férfi tőregyüttes eleve rossz pozícióból vágott neki a ranglistapontokkal legjobban fizető vb-nek, de nem tudott - a papírformának megfelelően - csodát tenni.

Az egyéves selejtezős periódus március végén zárul. Ezen időszak alatt a kijelölt Világkupa-versenyeken, illetve Grand Prix-viadalokon, valamint az idei Európa- és világbajnokságon lehet vagy lehetett pontokat gyűjteni. Az olimpiai rangsor március végére áll össze.

A jó vb-szereplés azért fontos, mert egyéniben két és félszeres, csapatban pedig kétszeres szorzóval kerülnek bele a Cataniában kiérdemelt pontok az összesítésbe.

A női tőr- és a férfi kardcsapat megőrizte esélyét a kvótaszerzésre azzal, hogy ötödik, illetve hatodik lett a szicíliai városban. A tőrözők a helyosztó mérkőzésük után úgy kalkuláltak, hogy már éppen kvótát érő helyen állnak, de ha ez mégsem lenne így, a további versenyeken akkor is begyűjthetik a szükséges pontokat.

Női tőrben még három Világkupa-verseny van: február elején a németországi Tauberben, utána az olaszországi Torinóban legvégül március végén Budapesten.

Mivel a mieink egy éve itthon nagyon rosszul vívtak, kilencedikek lettek, az a pontszámuk biztosan kiesik, ha csak a nyolc közé jutnak. A nagy rivális németeknek viszont a világbajnoki kilencedik hely egész biztosan bent marad, ezért lényegében csak arra kell figyelni a folytatásban, hogy a három versenyből kettőn mögöttünk végezzenek, akkor nem lehet baj.

A kardozók ugyanakkor az ellenfelek eredményének függvényében kiszorulhatnak a londoni mezőnyből, noha - azzal számolva, hogy afrikai csapat nem indulhat majd az olimpián - pillanatnyilag éppen kvótaszerzők.

Csapatban a lista első négy helyezettje automatikusan résztvevő, hozzájuk csatlakozik zónánként egy, a legelőkelőbb helyen álló ország. Amennyiben férfi kardban afrikai együttes nem kerül az első 16 közé, a kontinens nem indíthat csapatot az olimpián, Európa viszont legerősebbként esetleg hatot is. Épp hatodik helyen állunk jelenleg, de az ötödik románok sem behozhatatlanok.

Tunézia gyorsan elszállt a vb-n, ez nekünk kedvező - a folytatásban is részben rajtuk múlik a sorsunk -, ezt még tetézte, a franciák sem kerültek a legjobb nyolc közé. A két hátralévő versenyen (Padova, Moszkva) be kellene jutni a négy közé, akkor lehetne megszilárdítani a pozíciónkat, kivált, ha a franciák nem táltosodnak meg.

A magyarok eddig gyengén vívtak, az athéni 13. hely biztosan kiesik, ha így lép előre a csapat.

Ha most legyőztük volna az oroszokat a négy közé jutásért, igazán már számolgatni sem kellene. A fehéroroszok vb-ezüstjükkel nagy valószínűségükkel ott lehetnek.

A pontozás lényege:

A csapat Világkupák pontozása: első hely 64, második hely 52, harmadik hely 40, negyedik hely 36, ötödik hely 32, hatodik 30, hetedik hely 28, nyolcadik 26, kilencedik hely 25, tizedik 24, és így tovább egy pontonként. A világbajnokságokon ezeket a pontszámokat duplázzák meg.
A világbajnokság mellett a négy legjobb Világkupa eredménye számít.

A női párbajtőr-válogatott nem jutott a negyeddöntőbe, tizedik lett, ezzel távolabb került a jövő évi játékoktól, de még nem teljesen reménytelen a helyzete, bár tíz százaléknál semmiképp sem több.

Amennyiben az adott csapatnak nem jön össze a kvalifikáció, egyéniben is ki lehet vívni a részvételi jogot. Ebből a szempontból a kardozó Szilágyi Áron és a tőröző Mohamed Aida pozíciója kedvező, de a párbajtőröző Szász Emese is odaérhet.

Férfi párbajtőrben és női kardban nem rendeznek csapatversenyt Londonban, így csak egyéniben van lehetőség részvételi jog kiharcolására. A legjobban Imre Géza áll, de Boczkó Gábornak és Benkó Rékának is összejöhet a kvóta.