Százéves maratonista a Turbános Tornádó

2011.10.17. 17:21
Fauja Singh 2005-ben
Fauja Singh 2005-ben

Fauja Singh újra beírta magát a Rekordok Könyvébe, amikor vasárnap százévesen teljesítette a torontói maratont. 98 évesen korábban is ő volt a korrekorder. A célba éréshez több mint nyolc órára volt szüksége.

A rendezők már bontották az útvonalat biztosító kordonokat, amikor utolsó versenyzőként az indiai származású Singh a célegyenesbe fordult kísérőivel. Hivatalos ideje, 8:25:17, de ebből 14 perce arra ment el, hogy elérje a célvonalat. Mikor elindult, megfogadta, nem adja fel a versenyt, történjen bármi, csak a 32. kilométernél áll meg teázni.

„Olyan, mintha újranősültem volna. A saját várakozásaimat is felülmúltam, nagyon boldog vagyok, elértem életem célját” - mondta a verseny után.

Nyolc évvel ezelőtt azt nyilatkozta: "Halálomig nem fogom abbahagyni a futást. Ha isten is úgy akarja, én leszek a világ legidősebb maratonfutója”.

A szikh vallást követő Singhet megjelenése miatt Turbános Tornádónak is nevezik. Naponta 12-16 kilométeres futásokkal őrzi a formáját, vegetáriánus, mindig csak kis adagokat eszik. Mivel féltették a sérülésektől, nemrég csontsűrűség-vizsgálatokat végeztettek el rajta. Edzője állítása szerint a jobb lába olyan állapotban van, mint egy 25 évese, a bal pedig mint egy 35 évesé.

A vasárnapi Singh nyolcadik teljesített maratonja volt. Nem kezdte korán a hosszútávfutást, 89 évesen futott először 42 kilométert. A rekordok csak ezután jöttek, 2003-ban a 90 év feletti kategóriában 5 óra 40 perc 1 másodperces eredményével korosztályos csúcsot futott.

A mostani maratonja előtti héten is sorra döntötte meg a rekordokat, 100 métertől 5000 méterig nyolc távon lett korosztályában a világ legjobbja. Néhány számban túl nehéz dolga nem volt, mert nem is létezett alapcsúcs.

Most azt tervezi, hogy 2012-ben tagja lesz az olimpiai fáklyát vivő váltónak, a lángot egyszer már vihette, a 2004-es athéni olimpia előtt futott vele.