Itt senki nem akar világbajnok lenni

2011.10.22. 01:12
Soha nem fordult még elő a hazai maratoni csapatversenyek 67 éves történetében, hogy egyetemi amatőr futócsapat nyerje az országos bajnokságot.

Amatőrök, az ELTE-BEAC futói, Beda Szabolcs, Szabó Gábor és Pach Péter Pál 8:00:28-as összidőt futottak az október első vasárnapján rendezett Spar Budapest Nemzetközi Maratonon. A hallgatók futóköre ezzel a győzelemmel megtörte a Vasas ötéves győzelmi sorozatát, a címvédő a harmadik lett.

A bajnokságot a profik is komolyan vették, 2500 induló volt. (A csapatnak akkor van érvényes eredménye, ha legalább három tagja célba ér. Ha több is, a legjobb három ideje számít bele az eredménybe.) A csapatsiker mellett egyéniben Beda a magyarokat számítva harmadik, a 35 éves Szabó hatodik lett. Az első Elsiha Kiprotich, második Józsa Gábor, harmadik Rezessy Gergely lett.

Futás a Petőfi hídtól a János-hegyre

„Negyven kilométernél előztem, ott jöttem fel a 3. helyre, Gábor féltávnál szakadt le. Általában 30-35 km-ig nincs gond, a sok feladás, lelassulás a végén jön. Egyéni csúcsot akartam, egy perccel elmaradtam tőle, de így is ez az eddigi legjobb versenyeredményem" – mondta Beda Szabolcs.

A futókör tagjai munka és tanulás mellett edzenek és versenyeznek, Pach matematikusként az egyetem egyik legerősebb doktori iskolájának hallgatója, Szabó Gábor a TTK-n környezettant hallgat, csak Beda nem ELTE-s. A csapatból 2:26-tal Szabónak van a legjobb ideje, ő a 30-40 fős futókör, a Sashegyi Gepárdok edzője is. Edzőképzésre jár, plusz évtizedes rutinjából építkezik, és mivel szabadidejében futóboltban dolgozik, amelynek főnöke profi futó, vele is konzultál.

„Heti két edzésünk van a BEAC-on, és naponta önállóan akár egy órát is futunk, de a heti három mozgás a minimum. Ha hétvégén verseny van, egy edzésnek az is jó; ha nincs, akkor futunk egy hosszabbat, nagyjából 25 km-eset – meséli Beda. – Télen alapozás, tavasszal, nyáron 200-tól 2000 méterig futunk résztávokat, de a napokban volt, hogy a Petőfi hídtól felfutottunk a János-hegyre. Ez hosszú és meredek."

Profi az, aki atlétának készült, annak edz

Amatőr egyesületként működnek, a klub önfinanszírozó. Egy hónapra előre van edzéstervük, interneten vezetik a futónaplót, és figyelik is egymáséit. „Heti 80-100 kilométert futok, minden szabadidőm erre megy el. Itt senki nem világbajnok akar lenni, gyengék és jók egymást húzzák, nem a hagyományos egyesületmodell szerint létezünk."

Sokat versenyeznek, de ez a mostani volt a futókör eddigi legnagyobb sikere, senki sem számított rá, ők maguk sem. „A többiek, a profik meglepődtek, tréfásan kérdezték, hogy doppingvizsgálaton voltunk-e. Profi az, aki atlétának készült, annak edz." Bedának pénzébe kerül a futás, mivel maguk fizetik az utazásokat, nevezéseket, nyáron saját zsebből utaztak Ciprusra versenyezni.  „Annyit nyerek, hogy a futócipő kijön belőle."

Egy évvel az embólia után bajnok lett

Pach Péter tavaly komoly betegségen esett át, tüdőembóliája volt tüdő-, és mellhártyagyulladással, amiből hosszú és nehéz volt a felépülés. „A keményebb edzéseket mindössze négy héttel a maraton előtt kezdtem, így külön öröm volt, hogy csapatban sikerült bajnoki címet nyernünk, és az egyéni 11. helyemmel is elégedett vagyok. A rehabilitáció alatt abban reménykedtem, hogy egyszer majd újra futhatok fájdalom nélkül is. Az orvosom azt mondta, hogy a mellkasi fájdalmam talán örökre megmarad, de szerencsére sikerült."

Az ELTE-BEAC amatőrjeinek néhány eredménye

- Beda Szabolcs duatlonnal és triatlonnal kezdte, junior ob-t nyert, Eb-10. volt, ironmanben országos 3. volt, de amióta dolgozik, csak a futás maradt
- Szabó 21 évesen, felnőttként kezdett szakszerűen, komolyan készülni, a Vasassal ob-t nyert, 2009-ben országos második volt
- Az egyesület legjobb női maratonistái – Szojka Szilvia (sinológus a Btk-n), Korenovszkij Júlia és Fischer Anita – bronzérmesek lettek a csapat ob-n
- Az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub futókör idén arany- és ezüstérmet szerzett az ironman ob váltóversenyén
- A 3. helyen végeztek a Maraton-váltón, az Ultrabalaton váltóversenyén is
- Szabó Gábor idén megnyerte a Ciprus Maratont és több hazai verseny mellett az 58 km-es terep ob-t is