Mutola lesz Semenya edzője

2011.10.24. 14:38 Módosítva: 2011.10.24. 17:15

Az olimpiai- és világbajnok Maria Mutola lett az edzője a dél-afrikai Caster Semenyának, a női 800 méter 2009-es világbajnokának.

Semenya ugyan világbajnok lett, de állandó támadások érték, versenyzőtársai úgy gondolták, hogy egy férfi ellen kell futniuk. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség végül nemvizsgálatot rendelt el, és egy évig nem is engedte versenyezni Semenyát, akit aztán tisztáztak, bár a vizsgálat eredményeiről nem számoltak be. 2010-ben még nem futott túl jól, idén azonban már ezüstérmes lett a világbajnokságon.

A szintén férfias felépítésű Mutola 1991-ben, 18 évesen került először Semenyához hasonló helyzetbe. Amerikai sportösztöndíjat nyert, de neki is be kellett bizonyítania, hogy nem férfi.

Maria  Mutola és Caster Semenya
Maria Mutola és Caster Semenya

Egy ausztrál edző, Nic Bideau többször is megjegyezte, Afrikából gyakran jelennek meg olyan sportolók, akik férfi és női jegyeket egyaránt magukon viseltek. „Három kategória van. Vannak a férfiak, vannak a nők és vannak a Mutolák. Ők nem igazán nők, de nem is férfiak".

Semenya a világbajnokság után hagyta abba a munkát edzőjével, Michael Semével. „Az utolsó négy héten már egyedül készültem a tegui világbajnokságra, mielőtt Koreába repültem, akkor találkoztam Maria Mutolával. Remek tanácsokat kaptam tőle. Mióta futok, azóta ő a példaképem. Tegu után kérdeztem meg, lenne-e kedve engem edzeni. Pozitív választ adott, így most nagyon boldog vagyok. Maria mögött hosszú és sikeres karrier áll, ezért nagyszerű tanárom lesz".

„Még hosszú utat kell megtennünk, ha mi akarunk a londoni olimpia első számű esélyesei lenni. Casternek meg kell tennie az utolsó lépéseket, hogy igazán profi atlétájává váljon. Minden tapasztalatomra szükség lesz, hogy megértessem vele, mit jelent csúcson lenni. Sokkal könnyebb felérni a csúcsra, mint ott maradni" - monda mozambiki Mutola.

Mutola 2000-ben nyert olimpiát Sydneyben, háromszoros szabadtéri- és hétszeres fedettpályás világbajnok 800 méteren. A 2008-as pekingi olimpia ötödik helyezése utána visszavonult, aztán félprofiként a futballt is kipróbálta.