Sport-békedíjra jelölték a Budapest-Bamako futamot

2011.10.26. 11:37

Az Év Sporteseménye a Békéért díjra jelölték Monacóban a magyar Budapest-Bamako ralit. A Sport és Béke Díj nevű elismerést, amelynek idei jelöltjei között a Budapest-Bamako, Nagy Afrikai Futam is szerepel, Albert monacói herceg alapította. A díjat olyan személyek és szervezetek kapják évről évre, akik, illetve amelyek "kiemelkedő módon járultak hozzá a béke és a társadalmi stabilitás erősítéséhez a sporton keresztül" - adták hírül a futam szervezői.

Az elmúlt években olyan események és sportolók nyertek, akik megosztott, vagy egymással konfliktusban álló közösségeket hoztak közelebb egymáshoz. A Budapest-Bamako szervezőit a kis afrikai falvakban végzett karitatív tevékenységükért, valamint az afrikai és európai közösségek között lévő negatív előítéletek lerombolásában tett munkájukért kapták a jelölést. A kitüntetéseket október 27-én Albert herceg személyesen adja át a Monte Carló-i Chapiteu De Fonteville-ben.

Az először 2005-ben megrendezett tájékozódási maratoni rali egyik fontos célja volt, hogy hidat építsen Európa és Nyugat-Afrika között. Az első évben kevesebb mint 100 résztvevőből állt a verseny, ez a szám mára 500-600 indulóra nőtt. Évről évre közel 600-800 ezer eurónyi direkt adományt juttatnak el az indulók a falvakba, kórházakba és iskolákba.

A 2012-es futam a kontinens egyik legszegényebb országában, Bissau-Guineában ér majd célba, ahol a versenyzők iskolát alapítanak, gyerekeket oltanak be, egy falusi víztisztító rendszer építésében vesznek részt és több tonnányi segélyt juttatnak el az ott élőknek.