Mezeifutó ob a jövő évi Eb jegyében

2011.11.22. 13:29

A jövő decemberi Európa-bajnokságéval megegyező nyomvonalon, annak egyfajta főpróbájaként kerül sor szombaton a mezeifutók országos bajnokságára, egyben a SkanzenCross 2011 elnevezésű európai permitversenyre a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, a skanzenben.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a viadalra Magyarországra érkezik az európai szövetség (EAA) nyolctagú delegációja, amely már az Eb jegyében tekinti meg, hogy verseny közben miképpen vizsgázik a rendhagyó helyszín.

Cseri Miklós, a skanzen főigazgatója elmondta, hogy amikor másfél-két éve Gyulai Miklós és Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, illetve főtitkára megkeresték őt az Eb-rendezés ötletével, a vak ló magabiztosságával bólintott rá a felkérésre, ugyanakkor kiemelte, hogy a múzeum profiljába tökéletesen beleillik a sport, négyévente falusi olimpiát rendeznek, de futóbérletet is lehet váltani a 60 hektáros, 312 épületet magába foglaló intézménybe. A főigazgató szerint az Európa-bajnokság rengeteget jelent az országimázs szempontjából is, ami szintén nagyon fontos érv a rendezés mellett.

A Skanzen területén óriási munkát végeztek már el eddig is a pálya kivitelezése érdekében, többek között 120 köbméter termőföldet és 20 kg fűmagot használtak fel hozzá.

A szombati ob-ra már több mint 550-en neveztek, így vélhetően minden számban népes mezőny áll rajthoz. A 8675 méteres fő szám mellett lesz például Mikulás-futás a gyerekek számára, illetve gyaloglóverseny is, azaz a profik mellett az amatőrök is megmérethetik magukat.

Nem indul ugyanakkor a 2003-es mezeifutó Európa-bajnokság bronzérmese, Kálovics Anikó, aki októberben teljesítette az olimpiai A szintet maratonin. A Szombathelyen élő hosszútávfutó éppen a frankfurti maraton előtt szenvedett saroksérülést, amiért ezúttal nem akarja vállalni, hogy az egyenetlen terepviszonyok esetlegesen rontsanak lába állapotán.