Az igazgató súgott be Jónyerről, Berczikről

2011.12.09. 10:06

Juhos József 34 éve vezetője a Magyar Asztalitenisz Szövetségnek, a Magyar Nemzet cikke szerint 1975-től, 27 éves korától a III/III-as ügyosztálynak dolgozott Péter valamint Juhász Péter fedőnéven. (Juhos 1977-től dolgozik a szövetségben, volt főtitkár, alelnök és technikai igazgató is.)

Tartótisztje azt írta róla: „a tőkés országokba utazó játékosok mozgását, kapcsolataik alakulását figyelemmel kísérte. Védelmi feladatait jól megoldotta.” Első akcióját feladatán kívül oldotta meg, egy Schöntal nevű férfiról azt írta, fürdőszobájában, garázsában, ajtókilincsében aranyat és valutát rejtett el.

„Jó érzéke, nagy ambíciója van az operatív felderítőmunkához” – állt róla tartótisztje jelentésében.

A kor legnagyobb asztaliteniszezőjéről, a világbajnok Jónyer Istvánról is jelentett. Mivel az érintett jó anyagi körülmények között élt, a disszidálás gondolatával nem foglalkozott. Berczik Zoltán szövetségi kapitányról így fogalmazott: „senkiben sem bízik, betegesen fél és törvénytisztelő".

1979 őszén a bécsi futballmérkőzésre is utazott, a korábban disszidált ferencvárosi Magyar Istvánról kiderítette, 14 ezer schillinges fizetést adott neki a Graz. A még korábban távozó, a Bruges-zsel 1978-ban BEK-döntőt játszó Kű Lajosról is informálódott. Lengyel sportolókat is megfigyelt 1981-ben a hadiállapot bevezetése előtt.

Juhos 2007-ben MOB-díjat kapott Schmitt Páltól, 2009-ben az ország második legjobb sportvezetője volt Baráth Etele mögött.