Gyurta szórakozott Európa legjobb úszóival

2011.12.11. 17:49

Jakabos Zsuzsanna bronzérmet nyert 400 vegyesen a lengyelországi Szczecinben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. A pécsi versenyző címvédőként indult ebben a számban, az első úszásnemben, pillangóban végig vezetett, háton sem tudták megverni, 200 méter után 14 századdal állt az élen.

Mellen viszont leszakadt, 50 méter alatt a negyedik helyre esett vissza, 300 méter után már három testhossznyira volt a vezető (és később győztes) spanyol Belmonte-Garciától.

375-nél hajrát nyitott, és 4:27.86 perces, az eddiginél hat tizeddel jobb országos csúccsal behajrázta magát a harmadik helyre. Ezzel a második érmét gyűjtötte be a kontinensviadalon, szombaton 100 vegyesen második volt.

"Az egyértelmű volt, hogy el kell kezdenem a táv első felén, máskülönben nem lett volna esélyem az éremre. Tudom, hogy mellen szoktak elmenni tőlem, ezen még dolgozni kell, annak viszont örülök, hogy a gyorson vissza tudtam jönni. A verseny előtt nem idegeskedtem, kicsit féltem is emiatt, hogy ez rossz jel, de szerencsére jól ment minden. Mindenképpen 4:30-on belül akartam úszni, ez bőven sikerült, érmet is nyertem, úgyhogy most nagyon örülök. Csak ne lennék annyira fáradt, de hát ez már a negyedik nap..."

Gyurta Dániel viszont ellentmondást nem tűrően, egyértelmű fölénnyel, végig vezetve, a verseny minden pillanatát uralva, izgalom nélkül nyerte meg a 200 méteres mellúszást. Féltávnál 16 századdal vezetett, 150-nél már 66-tal, egy testhosszal, végül idei legjobbjával, 2:02.37 perces idővel nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Mögötte az orosz Vjacseszlav Szinkevics (2:03.61) csapott a célba, a harmadik helyen a brit Michael Jamieson (2:03.77) végzett, Molnár Ákos 2:07.72-vel 8. lett.

"Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy mindenképp jobb időt menjek, mint tavaly Dubajban - nyilatkozta Gyurta. - Ez végül is sikerült, örülök, hogy 2:03 alá tudtam menni. Ennél jobbat csak akkor tudtam volna kihozni magamból, ha van valaki közvetlenül mellettem, vagy valaki megy előttem, akit mindenképp utol kellett volna érni. Természetesen a győzelemnek nagyon örülök, azt hiszem, minden sikert meg kell becsülni, ezt az Európa-bajnoki aranyérmet éppúgy, mint bármelyik másikat, mert manapság nagyon sok jó úszó van, és egyre nehezebb a legjobbnak lenni. Annyit ígérhetek, mindent elkövetek, hogy jövőre is hasonló eredményeket érjek el. És persze ezúton is hadd köszönjem meg a családomnak, az edzőimnek és a csapattársaimnak, hogy ilyen remek évet zárhatok!"

200 gyorson Verrasztó Evelyn bronzérmet nyert. A 200 vegyes ezüstérmese 175-nél még a negyedik helyen volt, de az utolsó hosszon az előzött, és elképesztő hajrával, 1:54.55 perces idővel lett harmadik.

"Az éremnek örülök, annak is, hogy ez a legjobb időm az évben - de sokkal több miatt nem lehetek boldog. Nem vagyok elégedett ezzel az Európa-bajnoksággal, úgy érzem, nem vagyok annyira gyors, mint tavaly ilyenkor. Abban is lehet valami, hogy most egy kicsit későn indítottam a hajrát, de sajnos a rossz oldalon úsztam, nem láttam a spanyol lányt, őt talán megfoghattam volna, ha minden jól megy" - nyilatkozta Verrasztó.

200 gyorson Cseh László eddigi három aranya mellé nyert egy bronzot, táv második felében szállt  be a versenybe, erős hajrával zárkózott fel a harmadik helyre, és 1:43.71 perces idővel csapott a célba. Győzött a német Paul Biedermann (1:42.92), mögötte pedig az olasz Filippo Magnini (1:43.20) végzett.

"Most mondjam azt, hogy csalódott vagyok? Pedig az vagyok, mert most aztán igazán olyan hangulatba kerültem, hogy ha egyszer nekimegyek egy számnak, akkor azt meg akarom nyerni - mondta Cseh. - És amennyire belelendültem, bőven benne volt a mai napban, hogy meg tudom fogni Biedermannt és Magninit is. Ott hibáztam, hogy még mindig túl lassan kezdtem az első százat, pedig ha kicsit jobban megnyomom, akkor utol tudom érni őket az utolsó ötvenen. Mondjuk régen úsztam ebben a számban, azaz a taktikázáshoz, a helyes tempó érzékeléséhez még kellene némi tapasztalat. Ettől függetlenül elégedett vagyok az itteni teljesítményemmel, bár távolról sem mondhatom azt, hogy ezerszázalékos állapotban vagyok, bőven van még elvégzendő munka - viszont mentálisan nagyon jót tett az itteni szereplés."

Cseh és Gyurta pénzt is keresett az Eb-n

Nem csupán aranyakat ért Gyurta Dániel és Cseh László kiváló teljesítménye a rövidpályás Eb-n, hanem együttesen nyolcezer eurót is: a két magyar úszó végzett az első két helyén a pénzdíjas különversenynek, amelynek keretében a lengyelországi Európa-bajnokságon a legjobb időeredményt elérő úszókat díjazzák. A számítás alapja az úgynevezett FINA-ponttáblázat, amely az egyes számok sajátosságait figyelembe véve egységes rendszerben teszi lehetővé a különböző úszásnemekben és távokon elért eredmények összehasonlítását. A kontinentális szövetség, a LEN a rövidpályás Eb-ken a hét legjobb férfi, illetve női ponteredményt honorálja mindösszesen 35 ezer euróval. Szczecinben a férfiaknál a lista élén Gyurta végzett a 200 mellen elért eredményével, ami 958 pontot ér, míg Cseh a 200 pillangón nyújtott teljesítményével lett második (953 pont), így Gyurta jutalma 5000, míg Csehé 3000 euró.
Gyurta ezen felül különajándékot is kapott: mint a záró versenynap legjobbja, ő vehette át a rendkívül értékes Omega-órát Nory Kruchtentől, a LEN elnökétől.