Amikor Ronaldo lába is megremeg

2011.12.13. 16:15

Eszünk ágában sincs vitatni Cristiano Ronaldo képességeit. Nagyon szép, mikor egy teljesen sima meccsen négyet lő a Sevillának vagy hétből hármat a Málagának, de az igazán fontos pillanatokban nem mindig jön ki a zseni belőle. Ezt már Manchesterben is a szemére vetették. Nem méteres statisztikák jönnek, elég csak pár Barcelona elleni meccset megnézni. Mi lehet ennek az oka? Nem elég tökös? Rossz hajzselét használ a rangadók előtt?

Ronaldo 2008-ban, utolsó manchesteri szezonjában kezdte el azt a sorozatot, ami azóta is tart: elképesztő mennyiségű gólt lőni egy szezonban. A kritikusok már akkor is azzal piszkálták, hogy ez mind szép és jó, de a Chelsea meg a Liverpool ellen csak nem jön össze az a mesterhármas, az igazán súlyos helyzetekben megremeg a láb. A 2007-2008-as szezon elemzésébe nem mennénk bele, de pár esetet aljas módon kiragadunk.

Ott volt ugye a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágója. A 0-0-s manchesteri meccs után annyit kellett volna tennie, hogy rögtön az elején belövi a tizenegyest. Nem jött össze, de Scholes nem sokkal később megmentette a becsületét azzal, hogy továbblőtte a MU-t.

A moszkvai döntőn mutatott teljesítménye megosztó. Remekül játszott, olyan fejessel szerzett vezetést, aminél tökéletesebbet rajzolni sem lehet, de a tizenegyeseknél csak az isteni szerencsének vagy inkább a hatalmasat bénázó Terrynek köszönhette, hogy nem rajta ment el a BL-cím. Megint döntő pillanatban sikerült ugyanis hibázni, egyedüli manchesteriként rontott, de megúszta (a videón 3 percnél).

Madridba szerződése után ott folytatta a Barcelonával, ahol Manchesterben abbahagyta. Eddig kilencszer játszott Messiék ellen, csak két gólt szerzett. Egyet a tavaszi kupadöntőben (igaz, hogy ez győzelmet ért), egyet az áprilisi bajnokin, tizenegyesből.

Ronaldo és csapata nem először mondott csődöt a legnagyobb ellenfélel szemben, de a portugál a leglátványosabb helyzeteit a szombati, 3-1-es vereséggel végződő bajnokin mutatta be. A 25. percben, 1-0-ás madridi vezetésnél olyan ziccerben hibázott, amiben amúgy soha: teljesen üresen várhatta Benzema középre passzolt labdáját, de kilőtte a stadionból. Döntő szituáció volt, duplázhatta volna az előnyt, ami hazai pályán még a Barcelonának is könnyen behozhatatlan lehet. A második félidőben is olyan helyzetben rontott, amiből talán még Robinho is betalált volna, ráadásul az ellentámadásból jött a harmadik barcelonai gól. Az egyébként mindig életveszélyes szabadrúgásait a sorfalba lőtte, teljesen veszélytelen próbálkozások voltak.

Mi lehet az oka? Pont úgy jött ki, hogy az említett rangadók előtt rosszul aludt? Megpattant egy fűcsomón a labda? Mégsem akkora zseni, mint hittük? Csak hülyeségek jutnak az eszünkbe.

Az egésszel nem azt mondjuk, hogy amint komoly szituációban kéne maradandót alkotni, Ronaldo egy önmagát összecsináló nyúlbéla lesz, de ennél több kéne. Lehet, hogy a gólkirály ő lesz, de az igazán fajsúlyos szituációkban jobban kell teljesíteni, különben mindig csak második marad. És a Real is.