Meglepte a minisztériumot Magyarország legnagyobb barlangjának feltárása

2011.12.14. 16:53
A 28,6 km-es rendszert vasárnap tárták fel, a hivatal későn értesült a sajtótájékoztatóról, az alapos tájékoztatáshoz ennél több idő kell.

Vasárnap délután a Pál-völgyi, a Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlangrendszerek összekötésével létrejött a Szépvölgyi barlangrendszer, a 28,6 kilométeres barlang Magyarország leghosszabbja, a Kárpát-medence negyedik legnagyobb ilyen rendszere.

A rendkívüli feltárásról a barlangászok tartottak sajtótájékoztatót, a Pál-völgyi cseppkőbarlang bejárata elé szervezett eseményen nem volt jelen a barlang vagyonkezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság: a DINPI visszalépett, nem vállalta fel az eseményt, mert felettes szerve, a Vidékfejlesztési Minisztérium ezt állítólag megtiltotta.

Dr. Rácz András, a minisztérium helyettes államtitkára határozottan cáfolta, hogy ez történt volna: "Nem tiltottuk le a DINPI-t. A minisztérium sajtóosztálya kedden délután tudta meg a szerdára tervezett sajtótájékoztatót, úgy ítéltük meg, ez a jelentős esemény alaposabb előkészítést igényel. Arra kértük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy januárban, alaposabb előkészítés után közösen tartsunk egy sajtótájékoztatót, amelyen a minisztérium magas szinten tudja képviseltetni magát, ez ugyanis a dán miniszterasszony most zajló látogatása, és a jövő heti, brüsszeli Környezetvédelmi Tanácsülés előkészítése miatt idén már nem megoldható."

Dr. Leél-Őssy Szabolcs, a Magyar Karszt- és Barlangkutató társulat elnöke, valamint a kutatásban résztvevő Barit Barlangkutató Csoport, Szabó József Barlangkutató Csoport és a Bekey Imre Gábor Barlangkutató Csoport képviselő elmondták, hogy a Pál-völgyi barlang kutatása 1980 óta sikertörténet, a feltárt szakasz egyre hosszabb. 2001-ben sikerült felfedezni a Pál-völgyi és a Mátyás-hegyi barlang közötti összekötő járatot, 2010 tavaszán pedig összekötötték a Harcsaszájú-barlangot és a Hideg-lyukat.

Ettől kezdve a kutatások arra irányultak, hogy összekössék a Mátyás-hegyi-Pál-völgyi-barlang alkotta rendszert a Hideg-lyuk-Harcsaszájú-barlang rendszerével, ez 2011 december 11-én sikerült, így létrejött Magyarország legnagyobb barlangja. Fontos, hogy ez nem mesterséges összekötést jelent, hanem meglévő, de eltömődött járatok feltárását, kitisztítását.

A feltárás 250 ember 31 évnyi munkájával, több tízezer munkaórával jöhetett létre, és a kutatók biztosak benne, hogy a területen még sok kilométernyi, eddig ismeretlen járat van. Az ilyen termálkarsztos barlangokra jellemzőek a szűk átjárók, amiket csak hosszas, tervszerű kutatással lehet megtalálni és kitisztítani.