A kerítés okozta az IndyCar-pilóta halálát

2011.12.16. 12:37

Befejezte munkáját az október 16-án, tragikus balesetben elhunyt IndyCar-pilóta, Dan Wheldon halálának okait vizsgáló bizottság. A testület megállapította, hogy Wheldon halálát az okozta, hogy nagy sebességgel csapódott a pályát övező kerítésnek, amely átvágta a pilótafülkét és halálos sérüléseket okozott.

A Las Vegas Motor Speedway versenyén 15 autó ütközött össze, a 33 éves Wheldon kocsija a levegőben repülve csapódott a kerítésnek.

Az IndyCar szervezőbizottságának elnöke, Brian Barnhart elmondta, az angol autója körülbelül 360 km/h-s sebességgel csapódott az előtte haladóba, amely megdobta és körülbelül 265-tel vágódott a kerítésnek, amelynek szalagjai átszakították a pilótafülkét és halálos sérüléseket okoztak.

000 129672637
Fotó: Robert Laberge

Barnhart még hozzátette, hogy többen vitatták a Las Vegas-i pálya biztonságát, leginkább azt, hogy két és fél kilométeres körre túl a sok a 34 induló autó, ami leginkább a balesetek forrása. Ezzel azonban jelentés nem foglalkozott, az elnök szerint a pálya mind hosszúságban, mind szélességben megfelel a biztonsági előírásoknak: „Hasonló baleset bármelyik pályán előfordulhatott volna”.

2012-ben nem rendeznek futamot Las Vegasban, csak tesztek lesznek, amelyek után eldöntik, 2013-ban visszatérhet-e a sorozat a városba.