Suarez lett a futball Pelikán elvtársa

2011.12.23. 11:15

Pelikán elvtárs bűne nagy a Tanúban, levágott egy disznót az ötvenes években, így első körben akár halálra is ítélhetik. Bacsó Péter filmjében a mondvacsinált bűncselekményért kiszabott példás büntetés pont olyan arányban áll egymással, mint Luis Suarez nyolcmeccses eltiltása, amit egy állítólagos négerezésért kapott.

Aki már futballozott valaha, vagy ült egy random futballstadion első öt sorának valamelyikében, az nagyon jól tudja, hogy a meccs alatt a fotballisták olyan hévvel kurvaanyázzák egymást, az ellenfelet, az edzőt és a játékvezetőt, mintha tényleg komolyan gondolnák. Az ilyen helyzetben eleresztett baszd te telibe a jó kurva anyádat nagyjából annyi jelentéstartalommal bír, mint a reggeli hogyvagy, amit a portásnak eleresztünk az irodaház aulájában.

Luis Suarez, a Liverpool FC urugayi csatára a Manchester United elleni meccsen állítólag leniggerezte Patrice Evrát, a vendégek védőjét, ami nem szép dolog, sőt, kifejezett bunkóság - már ha egyáltalán így történt. Vegyük most készpénznek Evra beszámolóját, és higgyük el neki, hogy Suarez a negrito szót használta legalább tíz alkalommal. Azt azért vessük közbe itt gyorsan, hogy egyetlen felvétel, fültanú, sőt, még a játékvezetői jelentés sem támasztja alá a balbekk szavait, így ez az  eset nagyjából olyan, mint az ellenséges békaemberekkel ürgebőrbe varrt bádogdobozok segítségével kommunikáló miniszteré a Tanú című filmben.

De mondom, játsszunk el a gondolattal, hogy volt negritózás, többször, hirtelen felindulásból. Ha valaki azt hiszi, hogy Luis Suarez ezzel izomból leniggerezte Evrát, az még nem volt olyan helyzetben, amikor az adrenalin ezerrel dolgozik a testében, és minden idegszála pattanásig feszül, a gyökér ellenfél meg pont az utolsó pillanatban pöcköli el előle a zsugát vagy rúgja térdhajlaton hátulról. Ez nem az a niggerezés, amit az ültetvényestől kapott a rabszolga, amit Rosa Parks felé vágtak oda a buszon , vagy amit a dél-afrikai gazda fröcsög gyűlölettől eltorzult arccal. Luis Suarez ugyanis részben fekete.

Luis Suarez és Patrice Evra
Luis Suarez és Patrice Evra
Fotó: Andrew Yates

Evra, és szavainak hitele megint más lapra tartozik. Ez már legalább a hatodik olyan incidens, amiért feljelentett valakit, aki neki valamit mondott - eddig az FA elhajtotta a picsába a marhaságaival, most azonban statuáltak, mint a feketén vágó Pelikán elvtárs esetében, és Suarezt  elmeszelték nyolc meccsre. Ez példátlanul súlyos büntetés, karriereket kettévágó sérülést okozó becsúszásokért sem jár ennyi, niggerezésért meg pláne nem. Eddig két esetben kellett ilyen ügyben fegyelmeznie az FA-nek - mindkét esetben pénzbírság volt a vége. Nyolc meccs, az két hónap eltiltás, borzasztó hosszú és aránytalan büntetés egy olyan ügyben, amiben a bűnös vétkességét még csak be sem bizonyították.

A jegyzőkönyvben nem szerepel az incidens, a játékvezető és az esettől nem túl messze helyezkedő asszisztens nem hallottak semmit (Evra egy konkrét összezördülés miatt nyomta fel Suarezt, és csak később jelezte, hogy a csatár végig provokálta), egyetlen manchesteri vagy liverpooli játékos sem hallotta, hogy lenégereztek volna bárkit is. Evra a meccs után ugyan szólt, hogy szerinte mit mondott neki Suarez, de a játékvezető a hivatalos jelentésében ezt nem említette, csak külön jelezte az FA felé, mivel vádolják Suarezt. A vizsgálat során az FA fegyelmi bizottsága mégis Evrának adott igazat, Suarez védekezésével (nem mondott ilyet, de ha mégis, a negrito nem rasszista kifejezés) nem foglalkoztak.

Pedig nem ártott volna. Gustavo Poyet, a Tottenham egykori kiválósága, Suarez honfitársa szerint Evra csak hisztizik, és az eset egy tipikus Manchester-Liverpool balhé, aminek semmi köze a rasszizmushoz. Poyet szerint az, aki ilyen illusztris karrier alatt még nem hallott ilyen, és ennél sokkal durvább kijelentéseket, az egy hisztis picsa (nem én mondom, de egyetértünk), és csak kiröhögteti magát. Suarez nem huhogott az arcába, mint Henry-nak egy meccsen egy teljes stadion, nem banánnal dobálta meg, mint Roberto Carlost Oroszországban, hanem a negrito szót használta, ami Uruguayban és úgy általában Dél- és Latin-Amerika spanyolul beszélő részén csak annyit tesz, hogy az illetőnek sötétebb a bőre egy fokkal.

"Nem rasszista kijelentés, nem bántó vagy sértő szó, olyan, mint ahogy az angoloknál a Scousert használják a liverpoliakra, vagy a Geordie-t a Newscastle-ben élőkre. Értem, miért kelt felháborodást az angoloknál, de én már 14 éve itt élek, Luis meg alig 365 napja, hagyni kellene neki egy kis időt arra, hogy tisztába jöjjön a szokásokkal."

000 Par6726602

Ugyanezt írta Tom Vickery, a BBC dél-amerikai futballal foglalkozó szakértője is, aki szerint az FA hatalmas ostobaságot követett el. "Suarez egy olyan országban nőtt fel, aminek a nemzeti csapatában már 1916-ban is játszottak fekete futballisták, és ahol az 1950-es világbajnok csapat szövetségi kapitányát El Negro Jefe azaz Néger Főnök becenévvel illettek." Vickery és Poyet is megemlíti, hogy a negro, negra és negrito szavakat Uruguayban nagyjából a srác, haver (mate) jelentésben használják, azokra, akiknek sötétebb a bőre a fehérnél. Ebbe rasszizmust látni szemforgató álszentség.

A Liverpool természetesen teljes mellszélességben kiáll a csatár mellett, és fellebbeznek a döntés ellen, de van egy olyan érzésem, hiába. Az FA alaposan melléfogott egy olyan piszlicsáré ügyben, amihez hasonló meccsenként vagy hatvanszor előfordul, viszont nagyon veszélyes precedenst teremtett, hiszen mostantól elég csak rámutatni mondjuk a meccseket folyamatosan végigkáromkodó Wayne Rooneyra, és kijelenteni, hogy lenégerezett, többször, bele a fülembe, sőt, még oda is csulázott egy habosat. Az FA előtt van még egy másik hasonló ügy is, amiben John Terry mondott valamit Anton Ferdinandnak, kíváncsi vagyok, ott milyen büntetés születik.