Az MTV kegyetlenül megszívatott minket

2012.01.17. 13:08

A Magyar Televízió idén bevállalt minden sporteseményt, amit csak tudott, de gyorsan kiderült, hogy sok lesz ez. Ha már összefogott ellenük, és kicseszett velük a kézi- és a vízilabda-Eb is, úgy gondolták, ők is kicsesznek velünk, nézőkkel. Felvételről nézni bármilyen sportot az elképzelhető legrosszabb dolog a világon, ezt nem ártana nem elfelejteni.

Futballt, vízilabdát, pingpongmeccset és úgy általában mindenféle sporteseményt nem élő adásban nézni olyan, mint otthon berakni dvd-n az augusztusi szigetes Deftones-koncertet. Semmi értelme. A kettő között az a különbség, hogy ha az ember ráér, és rohadtul sok pénze van, akkor az említett bulira vehet jegyet, és élvezheti úgy, ahogy azt kell: élőben. Az M1 viszont nagyon megszívatott minket, mivel felvételről közvetítették a vízilabdások olaszok elleni Eb-csoportmeccsét (amit ők „csúsztatásnak” hívnak, nem tudom, ez miben más).

Mi is történt? Az történt, hogy a hétfő este negyed kilenckor kezdődő magyar–orosz kézi-Eb-találkozó miatt nem tudták élőben adni az említett pólót, mert az negyed tízkor kezdődött, de addig viszont nem ért véget a kézi. Ezzel így nincsen semmi hiba, előre tudtuk, hogy így lesz, két meccset mégsem lehet egyszerre adni, ez még a Magyar Televíziónak is nagy falat lenne. Azt is tudtuk, hogy nem élőben fognak átkapcsolni Eindhovenbe, hanem elkezdik előlről közvetíteni az egészet, himnuszokkal, összeállításokkal, mindennel. Ráadásul az átkapcsolással sem siettek, pár perces stúdiós értékelés és egy – idősek biztosításáról szóló – reklám után jelentkezhetett be Mezei Dániel Hollandiából.

Tudtuk, hogy így lesz, de ettől még nem értjük. Egy sportesemény legnagyobb varázsa nemcsak abban rejlik, hogy, ne adj isten, az győz, akinek éppen drukkolunk, hanem hogy amit nézünk, az a valóságban is akkor, abban a másodpercben történik, amikor azt a képernyőn látjuk. Inkább nézek valamit a felétől, de akkor élőben, mint az egészet felvételről (biztosan érkeznek majd a szerkesztőségbe a szokásos felháborodott levelek, hogy az Index már megint belerondított az izgalmakba, mert az élő online közvetítésünkben elárultuk az eredményt). Ennél még az is jobb lett volna, ha az M2-n adják, akkor is, ha kevesebbeknek érhető el otthon a csatorna. A lehetőség viszont legalább ott lett volna, le lehet menni a kocsmába is a haverokkal, és élőben izgulni végig a 12-8-as alázást, ahogy azt kell. Így csak pár minősíthetetlen netes stream maradt.

A Magyar Televízió túl sokat akart markolni az idén, de eddig keveset fogott. Bevállalták a Forma–1-et, az olimpiát, a kézilabda- és a vízilabda-Eb-t is. Nem telt el sok 2012-ből, de már látszik is, hogy sok volt ez így egyszerre.

A semminél természetesen ez is jobb, de a röhej ettől még röhej marad: ma, Magyarországon a magyar vízilabda-válogatott mérkőzését nem lehet élőben megnézni a tévében.