no

Ha Rakonczay él, innen már megcsinálja

2012.03.19. 11:09

Szeremley Huba az elmúlt napokban tett le végérvényesen az Atlanti-óceánon eltűnt magyar kenus kereséséről, a borász hajója vasárnap, magyar idő szerint este tíz órakor kikötött a St. Martin-szigeten. Szeremley ugyanazon az útvonalon indult el az Atlanti-óceánon, amin korábban Rakonczay Gábor is.

„A felesége korábban megadta nekünk, melyik az a pont, ahol Gábor nyugati irányba fordul. Az utat odáig végigjártuk, sőt, még tovább is mentünk hetven kilométerrel, de nem jártunk sikerrel. Éjszakánként félóránként reflektoroztunk, de semmi. Akkor tettünk le arról, hogy találkozzunk vele" - mondta az Indexnek Szeremley, aki hozzátette, ha a kenus addig a pontig eljut, akkor a hátralevő utat már meg tudja tenni.

„Ha életben van, innen már megcsinálja. Nagyjából kétezer tengeri mérföld az út idáig, és már csak két-háromszáz van hátra Guadeloupe-ig. Azt azért hozzátenném, hogy az időjárás nagyon jó, az elektronikának ki kellett volna tudnia száradni, ha csak ez volt a gond."

„Az időjárás ideális, feltételezhetően Gábor kihasználja a lehetőséget és  a napokban letakarítja a hajó alját a rárakódott algáktól. Valószínűleg már elérte Guadeloupe, a francia sziget szélességét és már csak nyugatnak tart, ami mentálisan egy újabb kapaszkodó számára, hiszen még egy mérföldkövet teljesített az út alatt" - írta Rakonczay Viktória a hivatalos honlapon. Ezek szerint ő is úgy számol, hogy a kritikus pontot már elérte a férje.

Mint azt korábban megírtuk, a kenus az előzetes tervekkel ellentétben nem Antiguán, hanem a Guadeloupe-szigeteken tervez a kikötést, Szeremleyék is ennek a szigetcsoportnak az egyikén értek célba.

Rakonczay Gábor célja, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett húsz nap helyett tizenhat alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött.

Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert akar megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezik célba.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így a kenusról nem tudni semmit.