Lefogyott a Döbrögire hízott birkózó

2012.03.23. 07:23

A minden katasztrófát túlélő nehézsúlyú birkózó, Rulon Gardner tavaly elhatározta, hogy 2004-es visszavonulása után újra megpróbál kijutni az olimpiára. Áprilisban, az amerikai válogatón kell nyernie először. Közel 60 kilót már fogyott az óriásira dagadt birkózó, de még 20-25 kilótól meg akar szabadulni, hogy hozza a versenysúlyát.

Gardner a 2000-es sydney-i olimpián vált kedvenccé, amikor a kötöttfogású birkózás legendáját, a háromszoros olimpiai bajnok, 13 évig veretlen Alekszander Karelint legyőzte a döntőben. A nem túl bonyolult személyiségű texasi az USA ikonjává lett. Négy évvel később Athénban csak bronzérmes lett, akkor úgy döntött, nem birkózik többet, teátrálisan, a cipőit a birkozószőnyeg középén hagyva vonult vissza. MMA-harcosként próbálkozott, de egy győztes meccs után letett arról is.

A texasi Magyarországon is többször volt, 1998-ban Nyíregyházán nyert Grand Prix-t, 2009-ben pedig nem hivatalos facebook-oldalának képei szerint Budapesten turistáskodott.

2009-ben Budapesten
2009-ben Budapesten
Fotó: Facebook

A birkózó eredményei és elképesztő, halálközeli kalandjai miatt lett közismert. Egy motoros szánkós kirándulás közben eltévedt, 17 órát töltött komoly mínuszokban, majdnem megfagyott, egyik lábujját amputálni kellett. Egyszer motorozás közben elütötték, majd repülővel tóba zuhant, de kiúszott, és túlélt egy fagyos éjszakát.

A durva helyzeteket legyőzte, de a kilóival nem tudott mit kezdeni, 130-ról 215-re hízott. Szerinte azért, mert ugyanannyit evett akkor is, mint amikor még keményen edzett.

Gardner az NBC ‘The Biggest Loser’ című valóságshow-jába is benevezett tavaly, de a fogyozók közül ő esett ki legelőször.  Amikor elbukott, akkor döntött, 40 évesen megharcol az olimpiáért.

Az NBC fogyókúrás műsorában, 2011-ben
Az NBC fogyókúrás műsorában, 2011-ben

„El kellett döntenem, hogy sovány akarok-e lenni, 100 kilót fogyni a show megnyeréséért, vagy vissza akarom kapni az életem? Az én életem pedig egyetlen dologról szólt, a birkózásról" - mondta. Azóta edzésbe állt, túlsúlya nagy részétől már megszabadult, de még körülbelül 20 kilót akar fogyni 70 nap alatt. Az olimpiai csapatba április végén kerülhet be, akkor rendezik az USA-ban a válogatót.

2004-ben, az athéni olimpián, és 2011-ben az intenzív fogyókúra megkezdése után (Fotó: AFP/ Facebook)
2004-ben, az athéni olimpián, és 2011-ben az intenzív fogyókúra megkezdése után (Fotó: AFP/ Facebook)

Egyelőre még nincs nehézsúlyú kvótája az országnak, de Dremiel Byers megszerezheti azt a hétvégi pánamerikai kvalifikációs versenyen, valószínűleg ő lesz Gardner ellenfele. Az olimpiai bajnok optimistán várja a küzdelmet, ha már mind az életkorával, mind a túlsúlyával meg tudott küzdeni. „Tudom, hol állok a birkózásban, tudom, mire vagyok képes, tudom, hogy győzhetek. Nem hinném, hogy újra veszíthetek, mert az életem adtam a sportnak."

A birkózó nemcsak az olimpia miatt kezdett fogyókúrába, hanem kardiológus testvére, Gerrie tanácsára is, aki figyelmeztette a túlsúlya miatt kialakult magas vérnyomása és nehézlégzése komolyan veszélyezteti egészségét.