Anna, Anikó
19 °C
31 °C

Rakonczay májusra lesz Guinness-rekorder

2012.03.26. 12:09

Rakonczay Gábor vasárnap kikötött Antigua szigetén, a magyar kenus a tervezett nyolcvan helyett hatvan nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt, és ezzel új Guinness-rekordot állított fel. A csúcs hitelesítésének első lépése az lesz, hogy a kenus felesége, Rakonczay Viktória felhívja az óceánátevező szövetséget.

Bánfi Andrea, a Guinness World Records londoni szerkesztőségnek munkatársa elmondta, hogy a csúcstartónak kell bejelentkeznie a rekordok könyvének szerkesztőségénél, igazolnia kell az elért eredményt.

„Amint megérkeznek a dokumentumok, bizonyítékok, a Guinness szerkesztősége megvizsgálja, hogy a felmutatott teljesítmény összehasonlítható-e a kategóriájával, azaz valóban megdőlt-e a csúcs. Maga a hitelesítés 4-6 hétig tart, Rakonczay onnantól Guinness-rekordernek mondhatja magát."

A 2013-as könyvet májusban zárják le, kétséges, hogy a magyar kenus transzatlanti útjának hitelesítése addig befejeződik. Ha igen, az sem garantálja, hogy bekerül a könyvbe. „Negyvenezer rekordot tartunk nyilván, a könyvbe ebből csak négyezer fér bele. Ha nem lesz benne, a Guinness online felületén lehet majd megtalálni a csúcseredményt."

Rakonczay célja az volt, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: december 21-én hagyta el a portugáliai Lagost, január 6-án érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett húsz nap helyett tizenhat alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában 5200 kilométert akart megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezett volna célba.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így a kenusról a kikötésig nem lehetett tudni semmit, a keresésére induló Szeremley Huba sem járt sikerrel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!