Nem lószuperhős, csak sportló mezben

2012.04.05. 15:21 Módosítva: 2012.04.05. 16:24

A kantáros nadrág

Szakhmáry Amariló, nemes leszármazottja V. György udvarát is megjárt fedezőükapjának, egy napon meglepve nézett végig magán, miután az istálló mellett elvonulva egy egész osztály mutogatott rá röhögve, megjegyzéseket téve eddig figyelmet kevésbé kapott férfiasságára. Pardon, csődörségére.

– No, de kérem, mi ez a megkülönböztetés? – háborodott fel egyszerre magán, és az eljáráson, hogy ruha csak annak jár, aki jár, de két lábon.

Nyerítve fordult gazdájához, s talán meg is harapja, ha a gazda meg nem paskolgatja gyönyörűszép fejét. bp

Egészen új dimenziók nyíltak a meg a sportruházat tervezésében. Az úszók, atléták csodadresszei után lovaknak is testhez álló, kompressziós ruhát/mezt/overallt készítettek, hogy növeljék a teljesítményüket. A filmesek is örülhetnek, jöhetnek a lószuperhősök. Testhezállló dresszük már van.

Amikor először megláttuk a spandex vagy lycra néven ismert anyagból készült ruhákban feszítő lovak képeit, április elsejei tréfára gyanakodtunk. Lóügyi szakértőnk oszlatta a kételyeket, aki állította, régebben is látott már dresszben pózoló lovakról fotókat, így szerinte, ha április elsejei átverés is, akkor még tavalyról.

two
Fotó: Hidez

A sportolóknál már bevált anyagból ausztrál tervezők készítettek lóruhát. A mez elsősorban a regenerációt segíti elő, hűvösen tartja a bőrt, javítja az izmok oxigénellátását és csökkenti a tejsav felhalmozódást. A lovasok utaztatáskor is előszeretettel adják fel lovaikra a dresszt, a kompresszió miatt az izmok rázkódása csökken, emiatt a lovak jobb fizikai és mentális állapotban kezdhetik a versenyeket.

Azt sajnos nem tudjuk, hogy hogyan húzzák fel a lovakra a ruhákat, de egy lovas állítja, három perc alatt felzipzározza rájuk, levenni meg fél percbe sem telik. Szakértők úgy vélik, a londoni olimpián már szinte minden induló ló ilyet fog hordani. Egy mez körülbelül 120 ezer forintba kerül.

Kompressziós zoknikat több hosszútávfutó is előszeretettel hord, és a sebészek is gyakran írnak fel ilyet lábműtétek után betegeiknek, hogy elkerüljék a mélyvénás trombózist.