Évtizedes tehetség, papírforma, ha győz

2012.04.22. 23:14
A 16 éves Vadnai Benjámin világszínvonalú vitorlázó lehet. Szülei bajnokot neveltek a kivételes képességű fiúból, csak alig győzik pénzzel, a szövetség igyekszik segíteni, de hozzájárulásuk jelképes.

„Egyszerű hajó a Laser, mindegyik egyforma, így a versenyző ereje, technikája, képességei döntenek. A világbajnokságon konténerből osztották ki a hajókat, hasonlóképpen megy az olimpián is" - mondja Vadnai Péter, aki a világbajnok Vadnai Benjámin édesapja és menedzsere. Vadnai Benjámin április elején 24 ország 71 indulója közül nagy fölénnyel nyerte meg a Laser 4.7 világbajnokságot Argentínában, ezzel a Balatonfüredi Yacht Club sportolója a magyar vitorlássport első utánpótlás korú vb-aranyérmese lett.

Az egyhetes Buenos Aires-i verseny 12 futamából a 16 éves magyar kettőt megnyert, ő volt a mezőnyben az egyetlen, aki minden futamban az első tízben végzett. Gyenge és erős szélben is egyenletes futamokat teljesített, a 12.-et már világbajnokként vitorlázhatta végig.

Az ifjú bajnok korosztályának egyik legeredményesebbje, 2010-ben U16-os Európa-bajnok volt, 2010-ben és 2011-ben megnyerte az osztály Európa Kupa-sorozatát.

Mi az a Laser 4.7?

A Laser 4.7 az olimpiai Laser Standard utánpótlásosztálya. Az olimpiai vitorlástípussal azonos hajótesten a fiatalok kisebb vitorlázatot használnak, egyébként a kettő mindenben azonos. A fiúk 18 éves korukig, 65 kilós súlyig versenyeznek a 4.7-ben (ez a vitorla méretét jelzi négyzetméterben), aztán jön a radiál 20 éves korig (5.6 m² a vitorla, a lányoknál ez az olimpia versenyszám), majd a standard (7,2 négyzetméter), ami az olimpiai kategória.

A legelterjedtebb hajóosztályban, a világszerte nagyjából 150 ezer igazolt versenyzővel bíró optimistben kezdte a vitorlázást, 2010-ben váltott az olimpiai hajóosztályra.

Télen idehaza nem lehet vizen edzeni, kellő szervezéssel az Adriára, Franciaországba, Marseille környékére jár gyakorolni. Ezen a szinten évente legalább 600 órát kell vízen tölteni: Benjámin angol-informatika szakos gimnazista, Füreden jár iskolába, ott edz. „A tavasz és az ősz nagyon jó, a nyár kevésbé, akkor sok a verseny és kevesebb a szél. A Balaton jó edzőhely, csak ki kell használni." Heti ötször erősíti, amit kell, a törzsizomra, hasizomra, mély hátizmokra dolgozik elsősorban.

Vannak támogatóik, de a pénz nagy része hiányzik. „A családi kasszát terheli, nem bírjuk már sokáig. Ha olimpiára akar menni, még komolyabban kell vennie a vitorlázást, 100 százalékban ezzel kell foglalkoznia. 8-10 évet bele kell rakni ahhoz, hogy az olimpián komoly eredményt érjen el, de tanulnia mindenképpen kell mellette. Ez elsősorban az anyagiakon múlik, ő nagyon szeretné, hiszen a vitorlázás az élete."

Ruják István, a Magyar Vitorlás Szövetség kommunikációs vezetője szerint a szövetség erejének megfelelően segít. Az MVSZ a szponzorokra van utalva, illetve tagdíjakból és versenyszervezésből van bevétele. Az általános gazdasági válság miatt a szövetség helyzete egyre romlik, támogatást adni is nehezebb.

Szoják Balázs, az MVSZ főtitkára elmondta, évi 200 milliós költségvetésük kevesebb mint 5 százaléka jön a MOB-tól, a többit saját erőből kell elteremtenünk. Tavaly a pénz negyede, 50 millió ment a sportolókra, négy csatornán: az olimpiai osztályok hajósai, az utánpótlás, a fogyatékos sportolók kaptak támogatást, illetve a versenysport egyéb költségeinek egy részét állták (sportegészségügyi költségek, gépkocsihasználat, technikák, felszerelések vásárlása). „Az utánpótlásban nagyjából 4 millió megy el pár versenyzőre, ennek egy részét Benjámin kapja, a szövetség a szakmai munkát, az edzőtáborozást, az edzői költségeket támogatja, az utazást és a versenyeztetést nem."

Évtizedes tehetség

A vitorlások egybehangzó véleménye szerint Vadnai Benjámin a hazai vitorlázás legnagyobb ígérete, megvan benne az isteni szikra. A főtitkár állítja, a fiúnak teljes az elismertsége, beágyazottsága, mindenki támogatja, szeretik. „Családi háttere, motiváltsága kivételes együttállásban van. Évtizedes tehetség, évi 5-10 millió is rengeteget jelentene neki, amit specifikált külföldi szakedzőkre, utazásra költhetne."

Ruják István is így gondolja: „Képességei szerint világszínvonalú versenyző lehet. Tartósan vannak jó eredményei, a nagyon erős nemzetközi versenyeken mindig az élbolyban van, tulajdonképpen a papírformát hozza, mikor nyer. Az apja is válogatott, sokszoros magyar bajnok volt, ennyi munkát, mint a Vadnai család, Magyarországon kevesen tesznek bele a gyermekeik sportkarrierjébe. Benjámin öccse, Jonatán is ígéretes eredményeket hoz, az Európa Kupában jól áll, az Európa-bajnokságra válogató versenyek ranglistáját vezeti.