Bertalan
14 °C
27 °C

Évtizedes tehetség, papírforma, ha győz

2012.04.22. 23:14
A 16 éves Vadnai Benjámin világszínvonalú vitorlázó lehet. Szülei bajnokot neveltek a kivételes képességű fiúból, csak alig győzik pénzzel, a szövetség igyekszik segíteni, de hozzájárulásuk jelképes.

„Egyszerű hajó a Laser, mindegyik egyforma, így a versenyző ereje, technikája, képességei döntenek. A világbajnokságon konténerből osztották ki a hajókat, hasonlóképpen megy az olimpián is" - mondja Vadnai Péter, aki a világbajnok Vadnai Benjámin édesapja és menedzsere. Vadnai Benjámin április elején 24 ország 71 indulója közül nagy fölénnyel nyerte meg a Laser 4.7 világbajnokságot Argentínában, ezzel a Balatonfüredi Yacht Club sportolója a magyar vitorlássport első utánpótlás korú vb-aranyérmese lett.

Az egyhetes Buenos Aires-i verseny 12 futamából a 16 éves magyar kettőt megnyert, ő volt a mezőnyben az egyetlen, aki minden futamban az első tízben végzett. Gyenge és erős szélben is egyenletes futamokat teljesített, a 12.-et már világbajnokként vitorlázhatta végig.

Az ifjú bajnok korosztályának egyik legeredményesebbje, 2010-ben U16-os Európa-bajnok volt, 2010-ben és 2011-ben megnyerte az osztály Európa Kupa-sorozatát.

Mi az a Laser 4.7?

A Laser 4.7 az olimpiai Laser Standard utánpótlásosztálya. Az olimpiai vitorlástípussal azonos hajótesten a fiatalok kisebb vitorlázatot használnak, egyébként a kettő mindenben azonos. A fiúk 18 éves korukig, 65 kilós súlyig versenyeznek a 4.7-ben (ez a vitorla méretét jelzi négyzetméterben), aztán jön a radiál 20 éves korig (5.6 m² a vitorla, a lányoknál ez az olimpia versenyszám), majd a standard (7,2 négyzetméter), ami az olimpiai kategória.

A legelterjedtebb hajóosztályban, a világszerte nagyjából 150 ezer igazolt versenyzővel bíró optimistben kezdte a vitorlázást, 2010-ben váltott az olimpiai hajóosztályra.

Télen idehaza nem lehet vizen edzeni, kellő szervezéssel az Adriára, Franciaországba, Marseille környékére jár gyakorolni. Ezen a szinten évente legalább 600 órát kell vízen tölteni: Benjámin angol-informatika szakos gimnazista, Füreden jár iskolába, ott edz. „A tavasz és az ősz nagyon jó, a nyár kevésbé, akkor sok a verseny és kevesebb a szél. A Balaton jó edzőhely, csak ki kell használni." Heti ötször erősíti, amit kell, a törzsizomra, hasizomra, mély hátizmokra dolgozik elsősorban.

Vannak támogatóik, de a pénz nagy része hiányzik. „A családi kasszát terheli, nem bírjuk már sokáig. Ha olimpiára akar menni, még komolyabban kell vennie a vitorlázást, 100 százalékban ezzel kell foglalkoznia. 8-10 évet bele kell rakni ahhoz, hogy az olimpián komoly eredményt érjen el, de tanulnia mindenképpen kell mellette. Ez elsősorban az anyagiakon múlik, ő nagyon szeretné, hiszen a vitorlázás az élete."

Ruják István, a Magyar Vitorlás Szövetség kommunikációs vezetője szerint a szövetség erejének megfelelően segít. Az MVSZ a szponzorokra van utalva, illetve tagdíjakból és versenyszervezésből van bevétele. Az általános gazdasági válság miatt a szövetség helyzete egyre romlik, támogatást adni is nehezebb.

Szoják Balázs, az MVSZ főtitkára elmondta, évi 200 milliós költségvetésük kevesebb mint 5 százaléka jön a MOB-tól, a többit saját erőből kell elteremtenünk. Tavaly a pénz negyede, 50 millió ment a sportolókra, négy csatornán: az olimpiai osztályok hajósai, az utánpótlás, a fogyatékos sportolók kaptak támogatást, illetve a versenysport egyéb költségeinek egy részét állták (sportegészségügyi költségek, gépkocsihasználat, technikák, felszerelések vásárlása). „Az utánpótlásban nagyjából 4 millió megy el pár versenyzőre, ennek egy részét Benjámin kapja, a szövetség a szakmai munkát, az edzőtáborozást, az edzői költségeket támogatja, az utazást és a versenyeztetést nem."

Évtizedes tehetség

A vitorlások egybehangzó véleménye szerint Vadnai Benjámin a hazai vitorlázás legnagyobb ígérete, megvan benne az isteni szikra. A főtitkár állítja, a fiúnak teljes az elismertsége, beágyazottsága, mindenki támogatja, szeretik. „Családi háttere, motiváltsága kivételes együttállásban van. Évtizedes tehetség, évi 5-10 millió is rengeteget jelentene neki, amit specifikált külföldi szakedzőkre, utazásra költhetne."

Ruják István is így gondolja: „Képességei szerint világszínvonalú versenyző lehet. Tartósan vannak jó eredményei, a nagyon erős nemzetközi versenyeken mindig az élbolyban van, tulajdonképpen a papírformát hozza, mikor nyer. Az apja is válogatott, sokszoros magyar bajnok volt, ennyi munkát, mint a Vadnai család, Magyarországon kevesen tesznek bele a gyermekeik sportkarrierjébe. Benjámin öccse, Jonatán is ígéretes eredményeket hoz, az Európa Kupában jól áll, az Európa-bajnokságra válogató versenyek ranglistáját vezeti.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.