Cseh László Európa-bajnok 200m vegyesen

2012.05.23. 17:29

Cseh László aranyérmet nyert 200 m vegyesen a debreceni úszó Európa-bajnokság szerdai versenynapján. A szám másik magyarja, Verrasztó Dávid hatodik lett.

Cseh nem kapta el túl jól a rajtot, ennek ellenére a pillangó után már elsőként fordult, majd a hátúszás után a brit James Goddard vette át a vezetést. Mellen Cseh ismét az élre állt, gyorson pedig magabiztosan növelte előnyét, ezzel sorozatban negyedik Eb-elsőségét szerezte ezen a távon.

A 26 éves Csehnek ez a kilencedik Európa-bajnoki aranya 50 méteres medencében, amivel beállította az 1996-ban visszavonult Egerszegi Krisztina rekordját.

Előtte Kis Gergő ezüst-, Gyurta Gergely pedig bronzérmes lett 1500 m gyorson. A számot az olasz Gregorio Paltrinieri nyerte.

Gyurta Dániel, Molnár, Hosszú, Verrasztó, Cseh, Biczó döntőbe jutott szerdán

Mindkét címvédő magyar, Gyurta Dániel és Hosszú Katinka is remek teljesítménnyel jutott be a csütörtöki döntőbe.

Gyurta a 200 m mell elődöntőjében nemcsak saját futamában bizonyult ellenállhatatlannak, hanem 2:10.06 perces idejével a teljes mezőnyt maga mögött tartotta. Még éppen bejutott a legjobb nyolcba Molnár Ákos is, akinek a nyolcadik pozíciót hozta a 2:12.23-as eredmény.

A Gyurtához hasonlóan a 2010-es budapesti Eb-n aranyérmes Hosszú a 200 m vegyes elődöntőjében parádézott: 2:11.89 perccel a legjobb időt produkálta, mind a tizenöt riválisát megelőzve lett első. A két éve Európa-bajnoki második Verrasztó Evelyn is megnyerte saját futamát, az összesítésben pedig a harmadik helyet jelentette számára a 2:12.67 perc.

Biczó Bence és Cseh László szintén a döntőbe került 200 m pillangón.

Kettejük közül az esti elődöntőben az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó volt a jobb, aki a teljes mezőnyt leiskolázva 1:55.77 perccel első helyezettként lett finalista.

Cseh, a versenyszám korábbi Európa-bajnoka és olimpiai másodikja leginkább csak arra ügyelt, hogy meglegyen a nyolcba kerüléshez szükséges idő, ez sikerült is neki, hiszen 1:57.44-gyel hatodik lett. Teljesen azért nem úszhatta ki magát, mert alig negyed órával később várt rá a szerda legfontosabb feladata: a 200 m vegyes fináléja, amit meg is nyert.

A táv egyharmadánál Kis - aki 400 m gyorson is második volt még hétfőn, és ezzel a magyar csapat első debreceni érmét szerezte - a második helyen fordult Paltrinieri mögött. Utóbbinak 1000 méter után már több mint négy másodperc volt az előnye, a hajrában pedig kiderült, hogy az olasz nem fárad, így végül magabiztosan nyert.

Gyurta inkább az órával volt nagy versenyben, ugyanis a harmadik hely mellett a 15:11.83 perces olimpiai A-szintért is küzdött, és ez 15:04.38-as idejével össze is jött neki.

Nyilatkozatok

Kis Gergő azzal együtt elégedett volt, hogy bár 14:55-ös időt tervezett, 14:58.15-tel csapott a célba.

"Kétszázig talán együtt voltunk, aztán annyit vettem észre, hogy ötszáznál valaki elindult, gondoltam, majd elfárad, és behozom a végén. Aztán láttam, hogy nyerni már nem tudok, s akkor már a második hely megtartására figyeltem, nem is nagyon hajráztam" - mondta.

"Ilyen boldog soha nem voltam, mint most, már másfél éve üldözöm az olimpiai A szintet. Innentől felszabadultan tudok készülni az olimpiára - lelkendezett Gyurta. - Nem érdekelt volna az sem, ha nyolcadik vagyok, de az A szinten belül érek célba, így ez a bronzérem megszerzése most elképesztően jó érzés."

"Gondoltam rá, de nem hittem el, hogy összejön, kimondhatatlanul örülök neki - nyilatkozott Kozma. - Azt, hogy mindössze három századmásodperccel előztem meg a negyedik helyezettet, szerencsének is lehet mondani, amely most mellém állt. Ez benyúlás kérdése, a negyediknek nem volt szerencséje. Egyébként nem volt különösebb taktikám, csak annyit terveztem, hogy elkezdem és befejezem. Az első száz erősebb volt, mint gondoltam, a végére azért rendesen beállt a lábam. Az utolsó öt métert csukott szemmel tettem meg".

"A 200 m pillangó elődöntőjében próbáltam tartalékolni, és ez sikerült is. Vegyesen igazából túlélésre játszottam, beugrottam és mentem. Annyit láttam, hogy Goddard kapaszkodik még mellen is, próbáltam előtte maradni. Óriási úszás, nagyon nagy verseny volt, nem számítottam rá, hogy a brit ilyen jó időt tud úszni - értékelt Cseh. - Annyi teendőm volt, hogy nem hagyom, hogy kikapjak, meg akartam verni mindenkit. Százötvennél azt mondtam, innen akármi történik, elsőként fogok célba érni. Úgy tűnik, jó úton haladok a londoni olimpia felé, de ahhoz, hogy ott is lehessen keresni valamit, még le kell faragni legalább két és fél másodpercet. Addig még formába kell jönni, és egy kicsit jobban rá is pihenek majd a londoni versenyre."

"Szép volt ez a szerda! - összegzett Kiss László szövetségi kapitány, hozzátéve, "immár hét éremnél tartunk, a legjobb úton haladunk a tíz elérése felé".

"Cseh Laci úszótörténelmet írt azzal, hogy negyedórán belül két ilyen roppant nehéz számban ennyire fantasztikusan teljesített. A Debrecenben második ezüstérmét szerző Kis Gergő sem lehet elkeseredve, biztos vagyok benne, hogy még előbbre lép. Kozma Dominik és a kis Gyurta első felnőtt Eb-érme magáért beszél" - mondta a kapitány.

Értékelésében kitért arra, hogy a szerdai elődöntősök is kitettek magukért. "Biczó Bence és Gyurta Dani is nagyon szépen úszott, de igaz ez Hosszú Katinkára és Verrasztó Evelynre is. Az pedig különösen nagy dolog, hogy már 17 olimpiai A szintes úszónk van."

Kozma Dominik fél órával a két első szerdai magyar érmes után 200 m gyorson lett 3. és bronzos. A táv világcsúcstartója, Paul Biedermann nyert.

Kozma - aki a legjobb idővel jutott a fináléba - harmadikként fordult az első ötven méter után, majd feljött a második helyre, melyet egészen az utolsó hossz kezdetéig tartani tudott. Ekkor azonban kicsit mintha elfáradt volna, közvetlen riválisai egyre feljebb úsztak rá, benyúlásával azonban megszerezte a harmadik helyet.

A 21 éves Kozma első Európa-bajnoki érmét szerezte a felnőttek között.

Eredmények:

férfiak:

1500 m gyors, Európa-bajnok:

Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:48.92 perc
2. KIS GERGŐ 14:58.15
3. GYURTA GERGELY 15:04.38

200 m gyors, Európa-bajnok:

Paul Biedermann (Németország) 1:46.27 perc.
2. Amaury Leveaux (Franciaország) 1:47.69
3. KOZMA DOMINIK 1:46.72

200 m vegyes, Európa-bajnok:

CSEH LÁSZLÓ 1:56.66 perc
2. James Goddard (Nagy-Britannia) 1:57.84
3. Markus Rogan (Ausztria) 1:59.39
..6. VERRASZTÓ DÁVID 2:01.70