Utolsó körös Szato-pördülés után Franchitti 28. helyről nyerte harmadik Indy 500-át

2012.05.27. 22:26

Harmadszor győzött Indianapolisban vasárnap Dario Franchitti, aki az utolsó körben nyerte meg a versenyt az ex-F1-es Takuma Szato ellen. A skót a 28. helyről jött fel, mert első tankolásánál meglökték az autóját hátulról, megpördült, és utolsónak esett vissza.

A befejező hat kört sárga zászló után kezdték a legjobbak, Franchitti, ganassis csapattársa, Scott Dixon, Szato és Tony Kanaan. Két körrel a vége előtt Franchitti vezetett, Szato necces manőverrel megelőzte Dixont, és ráment az elsőre.

Az utolsó kör első kanyarjába a sarkába ért, megpróbálta ugyanazt, mint Dixon ellen, de Franchitti keményebb volt, egy centivel több helyet sem hagyott a japánnak a szükségesnél, aki így a belső íven nem tudta bevenni a kanyart, és kipördült. Valójában már vezetett, amikor elvesztette a kocsit, Franchittinek óriási mázlija volt, hogy ellenfele nem vitte magával.

Szato a falnak csapódott, azonnal jött a sárga zászló, ami Franchitti győzelmét jelentette, úgyhogy az utolsó kört Dixonnal és Kanaannal formációban fejezték be.

A 200 kör alatt 35-ször változott az első helyezett, ami új rekord az Indy 500-ak több mint 100 éves történetében.

Franchitti a tavalyi Indy-futamot nyerő Dan Wheldonnak ajánlotta a győzelmét, aki múlt októberben halt meg a Las Vegas-i nagydíjon. "A lényeg, hogy az ő neve előtt és után is az én nevem fog állni a trófeán" - mondta sírva, arra utalva, hogy 2010-ben is ő nyert, vagyis bekeretezte Wheldon sikerét. (A 39 éves Franchitti legelőször 2007-ben ünnepelhetett Indianapolisban.)