Lábtoll-labda Eb: két magyar arany az első napon

2012.08.14. 11:32

Két magyar győzelemmel kezdődött a lábtoll-labda Európa-bajnokság. A szlovákiai Királyhelmecen (Královsky Chlmec) rendezett versenyen hétfőn a férfi- és női csapat is megvédte Európa-bajnoki címét.

A női csapat (Makai Gréta, Joó Anett, Ézsiás Kitti, Ágoston Rebeka) a selejtezőből hibátlanul, játszma veszteség nélkül lépett tovább. Lengyelország, Görögország és Szlovákia válogatottját is 2-0-ra verte. Az elődöntőben az előző Eb második helyezettjével, Németországgal játszott. Az első szettet 21-18-re nyerték Ézsiásék, a másodikban azonban a németek bírták jobban a végjátékot, és 19-21-re győztek. A harmadik, döntő játszma viszont már sima volt, 21-12-vel a magyar csapat lépett tovább.

A döntőbe a másik ágról Szlovákia jutott be, Bagos támadásaival időnként előnybe kerültek, de az ütőjátékos elfáradt, elsősorban Joó remek védőmunkájának köszönhetően, majd a magyar támadások is hatékonyak lettek, így 21-15 lett az első szett. A másodikban Szlovákia volt koncentráltabb az elején, már 14-10-re is vezetett, de néhány szerencsés pontnak is köszönhetően egyenlítettek Makaiék, és utána már magabiztos játékkal nyertek (21-16).

A férfi válogatott (Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor) másolta a nők teljesítményét, a csoportmeccseken meg sem tudták szorítani őket ellenfeleik, Szlovákia 2-n, Lengyelországon, Szerbián és Franciaországon is sima 2-0-val lépett túl. Az elődöntőben Szlovákia 1 sem okozott nehézséget Tóthéknak (21-15, 21-7), könnyen bementek a döntőbe. Ott a 2010-es Eb-második Németországgal játszottak, az ellenfél lendületesen kezdett, jól mozgatták mind a két ütőjátékosukat, de csak a játszma elején voltak hatékonyak. 6-5-re még vezettek a németek, de ezután átvették a játék irányítását a magyarok, védekezésben és támadásban is felülmúlták ellenfeleiket (21-12). A második játszma is így folytatódott, a németek kockáztattak, de támadásaik pontatlanná váltak, sokat ütöttek a hálóba és a vonalon túlra is. Herczeg és Tóth ugyanakkor jól ütött, Becskereki pedig sáncolásból szerzett bravúrpontokat. (21-10)

Eredmények:

Női csapat:

  1. Magyarország
  2. Szlovákia
  3. Németország

A döntőben: Szlovákia-Magyarország 0-2   15-21, 16-21

Férfi csapat:

  1. Magyarország
  2. Németország
  3. Szlovákia

A döntőben: Magyarország-Németország  2-0   21-12, 21-10.

Az Eb kedden férfi- és női páros versenyszámmal folytatódik.