Negyedszer is feladta a leszbikus úszónő

2012.08.21. 17:59

Diana Nyad, 62 éves amerikai úszónő negyedszer próbált meg átúszni Kubából Floridába, de a medúzacsípések és a vihar miatt most sem jött össze neki a cápaketrec nélküli világrekord.

A leszbikusságára büszke úszónő augusztus 18-án indult el Havannából, hogy leússza a 166 kilométeres távot. Hatvan órája volt a vízben, amikor fel kellett adnia. Az úszónőnek már az első vízben töltött éjszakáján meggyűlt a baja a medúzákkal, a száját, a nyakát, a homlokát és a kezeit is összecsipkedték. Következő éjjel egy szélvihar nehezítette a dolgát. Segítői akkor azt írták, mindezek ellenére rendben van, de kedden feladta.

Mark Sollinger, az úszónőt támogató csoport vezetője a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy a Golf-áramlat erőteljes sodrása jelentősen eltérítette az úszónőt tervezett útvonalától. A tervek szerint valahol Florida Key West-i partjainál kellett volna partot érnie kedden, egy nappal 63. születésnapja előtt. De még 28-40 órányi úszásra volt úti céljától.

Nyad először 1978-ban próbálkozott ezzel a távval, akkor ötven óra után kellett kimenteni. Tavaly is nekivágott, akkor féltávig bírta. Nem sokkal később újra megpróbálta, akkor is a medúzák csipkedték össze. Ennél a kísérleténél jutott a legmesszebbre, 124 km-t tett meg.

Az úszónő cápaketrec nélkül úszik, így ha egyszer összejönne neki a terv, azzal rekorder lenne. Természetesen nem volt egyedül a nyílt vízen, hajók és speciális búvárok kísérték.

Mányoki Attila, magyar maratoni úszó tavaly ugyanígy járt, ő száz kilométert tervezett úszni egy huzamban, de belefutott egy medúzarajba, összecsipkedték, ezért feladta.