Észrevétlenül cserélt kerékpárt a francia

2012.09.24. 18:13

A francia Quentin Jauregui olyan gyorsan cserélt kerékpárt a valkenburgi országúti kerékpáros világbajnokságon, hogy szinte fel sem tűnt, hogy leszállt az egyikről és felszállt a másikról.

Jauregui a juniorok között mutatta be a gyors cserét, a ciklokrossz szakágban szerzett technikáját kihasználva. A terepversenyen az akadályok miatt gyakran kell leszállni és futni a bringával, majd ha újra biciklizhető a pálya, visszaülni a kerékpárra. Lehetőleg minél gyorsabban, így a legtöbben nem is felülnek, hanem ugranak a nyeregbe, a postásrajtnak is nevezett mozdulattal.

Úgy tartják, egy jó ciklokrosszos mozgásában nincs törés, közel egyenletes marad a sebessége, ha teker, ha fut. Ezt 25-30 kilométer per órás tempónál sem egyszerű megcsinálni, de országúton még nagyobb bravúr kell ehhez, mert 10-15-tel is gyorsabb lehet a bringa, és sokkal sűrűbb a mezőny.

A francia kerékpárosnak persze jó segítői is voltak, az egyikük a legjobb ütemben vette el a régit, a másikuk alá tette az új kerékpárt, Jauregui szinte másodpercet sem vesztett, együttmaradt a mezőnnyel.

Jauregui a juniorok 128,8 kilométeres mezőnyversenyében a 48. helyen végzett, a legjobb francia Thomas Boudat a hetedik lett.