Az F1-es hajókkal a borulás is sokba kerül

2012.10.18. 12:40

Az Amerika Kupára készülő Oracle Racing Team újra hatalmasat borult egy katamaránnal a San Francisco-öbölben, a legénységből senki sem sérült meg, a világ egyik legdrágább hajója viszont felújításra szorul.

Az AC72-es katamaránnal 25 csomós (46 km/h) szélben haladtak, amikor átfordult a vitorlás. A legénység elhagyta a hajót, a 15 millió dolláros hajó vitorlája viszont menthetetlen volt, a másfél milliót érő árbocot és vitorlát magá alá törte a katamarán. A hajót egy dokkba vontatták, az Oracle megpróbálja minél előbb felújítani, mert ezzel szeretnének továbbra is készülni az Amerika Kupára.

A csapat egyelőre nem tudja, mi okozhatta a borulást, videóról és mechanikai adatokból próbálják elemezni a balesetet. Lehet, az árapály és a szélviszonyok miatt borultak, de az is, hogy emberi mulasztás miatt.

Az Oracle borulása ismét felvetette a problémát, hogy a versenykatamaránok nem túl biztonságosak. A csapat egyik tagja, Brad Webb szerint ez nem igaz, egyszerűen el kell fogadni, hogy ez a hajóosztály a vitorlázás Forma-1-e, ahol szintén nagy a sebesség, és megsérülhetnek az emberek. De akik ebben részt vesznek, azok tudják, mit vállalnak.

Az Oracle-nak tavaly sem volt szerencséje, akkor az AC 45-ös katamaránt tesztelték, mikor beborultak az öbölben.