Michelisz Norbert túraautó-világbajnok

2012.11.18. 09:34 Módosítva: 2012.11.18. 09:40
Sporttörténelmi eredmény született Makaóban, a WTCC utolsó futamán a magyar pilóta ugyan nem szerzett pontot, de közvetlen vetélytársai sem, így Michelisz nyerte a független (nem gyári) indulók számára kiírt Yokohama Drivers' Trophyt, azaz a privát bajnoki címet.

Jó esélyekkel várhatta Michelisz Norbert a vasárnapi két versenyt a túraautó-világbajnokság 2012-es szezonjának záróhétvégéjén. A Zengő Motorsport versenyzője - a második legjobb privát versenyzőként - a hetedik helyen végzett a szombati időmérésen.

A makaói első futamban pár kanyar után beállt a mezőny sorrendje, volt pár baleset, például az első hosszú egyenes végén, a pálya egyik leglassabb pontján, de a leintéskor sem Michelisz, sem a végső sorrendben rá veszélyes Pepe Oriola, sem Stefano D'Aste nem szerzett pontot, írja a zengőmotorsport.hu.

Michelisz jól rajtolt a második futamban, egy ideig vezetett is, de BMW-jével nem volt esélye a jóval erősebb Chevroletek ellen. Dobogóközelben autózott, de Oriola kilökte, majd maga is kicsúszott, így eldőlt, hogy már a spanyol sem foghatja be Micheliszt. A magyar pilóta, aki három éve versenyez a WTCC-ben, ezzel elérte, amit amatőr versenyző, amatőr csapat egyáltalán megnyerhet ebben a kategóriában.

A Zengő Motorsport és Michelisz Norbert 2010 óta a sorozat résztvevője, második bajnoki címüket ünnepelhetik a világbajnokságban, mivel Michelisz bemutatkozó évében elhódította az újoncoknak kiírt Rookie Challenge bajnoki címét. Két év elteltével újabb címet ünnepelhet, most a privát versenyzők között. Michelisz a sorozat 2005-ös indulása óta futó Yokohama Drivers’ Trophy hatodik bajnoka lett. 

A FIA WTCC összetett világbajnoka a 2012-es szezonban a 413 pontot gyűjtő Robert Huff (Michelisz 155 pontjával itt hatodik lett), aki a második versenyen Menu mögött a második helyen végzett. A britnek öt futamgyőzelme volt az idei szezonban.

A makaói versenyhétvége egyébként két nap alatt két halálos áldozatot követelt. Pénteken a túraautós hongkongi Phillip Yau hunyt el, balesetet szenvedett a selejtezőben. Csütörtökön egy portugál motoros, Luis Carreira szintén a kvalifikációban bukott, és már nem tudták megmenteni az életét.