A pornóbajusz a pályán pusztítóan divatos

2012.11.30. 08:16

David Beckhamtől már megszokhattuk, hogy gyakran változtat külsején, az utóbbi hetekben viszont nem azért növesztett bajuszt sok társával együtt, mert kitört a retroláz, és mindenki nyolcvanas évekbeli Bundesliga-futballistához akar hasonlítani: a bajusz oka a férfiak egészségével foglalkozó Movember mozgalom.

Az angol bajusz szó (moustache) és a november szavak összekalapálásából született Movember 2003-ban indult Ausztráliából, azóta már számos országban folytatnak kampányt, hogy felhívják a figyelmet a férfiakat érintő daganatos megbetegedésekre, elsősorban a prosztatarákra vagy a depresszióra. Aki azonosulni szeretne a mozgalommal, annak nem kell mást tennie, mint a férfiasságot kifejező bajuszt növeszteni november elejétől a végéig. Sokak a mozgalom honlapjára is bejelentkeznek, ahol értékelni lehet a bajuszokat egy ötös skálán, és adományokat is lehet küldeni.

A Movember a sportolók körében is népszerűvé vált, futball-, rögbi- és amerikaifutball-pályákon is exponenciálisan megnövekszik novemberben a bajuszosok száma. Az alapvetően jótékonysági mozgalom persze az idétlenségre is alkalmat ad, egyre többen szaladoznak Hulk Hogan vagy Magnum-stílusú bajusszal. A Stoke City-ben játszó Peter Crouch pornóbajuszát már mindeki megcsodálhatta, hiába tapogatta arcát, miután három fogát kiverték.

Csapattársa, Michael Owen a Twitteren képeket is posztolt, hogy is áll a szőrnövesztéssel, a követőit is megkérdezte, hogy milyen stílust látnának szívesen, végül a klasszikus kamionosnál maradt.

Az Arsenalból a 22 éves Aaron Ramsey és a 23 éves Theo Walcott csatlakozott a Movemberhez, valószínűleg a következő években tudnak igazán jellegezetes bajuszt növeszteni, most még elég ritkás az arcszőrük, és egy borotválkozni elfelejtő, serdülő fiúhoz hasonlítanak. Joey Barton most Marseille-ben játszik, de ott sem feledkezett meg a bajuszról, ő évente csatlakozik a mozgalomhoz. A Premier League-edzők közül a West Hamnél dolgozó Sam Allardyce lett bajuszos, sajnos többen nem, se Arsene Wenger, se Alex Ferguson.

A mozgalomhoz a Sapa Fehérvár AV19 hokisai közül is többen csatlakoztak és bajuszt növesztettek: Olyan ez, mint a kis rózsaszín szalag viselése, mely a mellrák veszélyeire és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet, csak itt a bajusz tölti be a figyelemfelkeltő szerepet" - nyilatkozta Tokaji Viktor a klub honlapján.

A jelenleg a Gyirmótot edző Csank Jánosnak viszont nem a mozgalom miatt van bajusza.