30-35 milliót érhet az olimpiai arany

2012.08.15. 08:59

A magyar sportolók nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet szereztek a nyári olimpiai játékokon. Bár még a kormány nem döntött, milyen összeggel honorálja a Londonban sikeresen szerepelt sportolókat, de a Blikk megbízható forrásból úgy tudja, hogy a pekingi összegek több mint másfélszeresét, 30-35 millió forintot kapnak olimpiai bajnokaink. Négy éve ez az összeg 20 millió forint volt.

„Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a londoni hősök markánsan több pénzre számíthatnak, mint négy évvel ezelőtt, a pekingi olimpia után – jegyezte meg Borkai Zsolt, a Magyar Olimpia Bizottság elnöke a lapnak. – A jutalmazási rendszer kidolgozása még folyamatban van, így a pontos összegekre egyelőre várni kell.”

A Blikk értesülése szerint a Magyar Olimpiai Bizottságban már javában dolgoznak a rendelkezésre álló keret elosztásán, hiszen a javaslatokat hamarosan az elnökség elé kell vinni. Két elképzelés is terítéken van, az egyik szerint 30, a másik alapján 35 milliót kapnának az egyéni aranyérmesek, vagyis a kardozó Szilágyi Áron, az úszó Gyurta Dániel, a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián, a kajakos Kozák Danuta és az úszó Risztov Éva.

A másik két kajakos olimpiai bajnoki cím kiharcolói, a K-2-ben győztes Kökény Roland és Dombi Rudolf, illetve a női K-4 tagjaként olimpiai bajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina valamivel kevesebbre számíthatnak.

„Az elnökség két héten belül meghozza döntését, azt a javaslatot még a kormány elé kell terjeszteni. Én biztos vagyok benne, hogy a parlamenti ünnepségig, szeptember 18-ig a versenyzők és edzőik számlájára kerülnek a jutalmak – tette hozzá Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, aki megerősítette, hogy ezúttal is az első nyolcba bekerülők számíthatnak anyagi elismerésre. Változatlan az is, hogy az első hat adómentes juttatásban részesül, viszont ugyanez a kedvezmény nem illeti meg a hetedik és nyolcadik helyezetteket.”