A Mini Bolt újra nagyot alkotott

2012.08.06. 21:55

Ezekiel Kemboi összetéveszthetetlen figura, talán a kenyai az egyetlen, aki a hosszútávfutók közül befutásából is külön show-t csinál. Nem is kicsit, de az biztos, hogy az óvatlan fotósok nem igazán kedvelik, mert a szertelen Kemboi az egyes pályáról kikeveredve a hetes-nyolcason ér célba. Szinte lehetetlen rákészülni a fényképezőgépekkel.

2012-08-05T204346Z 307515372 LM2E8851LKUMO RTRMADP 3 OLY-ATHL-AT
Fotó: Lucy Nicholson / Reuters

A most irokézfrizurával újító Kemboi nem először csinálta ezt vasárnap, a 3000 méteres akadályfutás döntőjében, már a tavalyi tegui világbajnokságon is magánszámával nyert. Hogy ez befeleférjen, ahhoz magabiztos győzelem kell. Ő pedig össze is hozza azt. Most is kiválóan hajrázott az utolsó 300 méteren, így az örömünnep és a 3000-nél valamivel több lefutott méter is belefért neki, hogy 2004 után második olimpiai bajnoki címét bohóckodva nyerje.

A francia Mekhissi-Benabbad már hiába finiselt a Kemboi szempontjából surranópályának számító egyesen. „A nyolcas pályára való futás azt jelezte, hogy feljebb fogok lépni a maratonira" - indokolta félig-meddig komolyan, miért futott többet.

A kenyainak persze nem elég a célbaérkezéskor a figyelem, utána is hergeli a nézőket, az egykori dj-ként is működő futó robottánca utánozhatatlan és megunhatatlan.

„Hasonlóan csináltam, mint Teguban egy évvel ezelőtt, akkor kaptam a Mini Bolt becenevet. Az én táncom különbözik az övétől, egyszerűen mini" - mondta. A két atléta már az olimpiai faluban is találkozott, sok sikert kívántak egymásnak.

Kemboinak minden oka megvolt az ünneplésre, Kenya első olimpiai aranyát nyerte Londonban, a többi futószámban ez eddig meglepetésre nem sikerült nekik. Az akadályfutót ellenfelei is becsülik, mert Kemboi nem tudott nyugodtan készülni, valószínűleg a bíróság elé kell állnia. Egy nő megverésével vádolják.

A kenyait frizurájáról is kérdezték: „A kerek folt az aranyérmet jelképezi. Először a 2009-es vébén borotváltam így,  és akkor meg is nyertem az aranyat. Aztán a tavalyi vb-n is ezt tettem, és újra nyertem. A mintát kicsit fejlesztettem, de az ellenfeleimnek is tudniuk kell már, hogy ha leborotválom a fejemet, valami különlegesre számíthatnak tőlem."