80 perc dráma: elődöntős a kézicsapat

2012.08.08. 14:32
A magyar férfi kézilabda-válogatott a legjobb négy közé jutott az olimpián, negyeddöntőjén kétszeri hosszabbítás után 34-33-ra legyőzte a négy éve ezüstérmes Izlandot. 14 másodperccel a vége előtt az izlandiak vezetésnél lőhettek büntetőt, mégis hosszabbítás lett, méghozzá kétszeri.

A csoportmérkőzéseket száz százalékos mérleggel záró izlandiakkal találkozott a magyar válogatott a férfi kézilabdások első negyeddöntőjében. A pekingi olimpián ezüstérmes Izlandot tétmérkőzésen legutóbb hat és fél éve sikerült megverni.

Első félidő

A mieink szerezték meg a vezetést Zubai góljával, ezt még ki tudták egyenlíteni az izlandiak, de Nagy, Illyés és Iváncsik góljaival a negyedik percben már három góllal is vezetett a magyar csapat, ráadásul egy izlandi kapufa után az ötödik gólunk is meglett az ellentámadásból (5-1). Megvolt tehát a jó kezdés. Az ellenfelet Palmarsson nagy gólja igyekezett felrázni, amit egy újabb találattal fejeltek meg (5-3), egy izlandi kapufa után pedig megint náluk maradt a labda, ki is használták, 5-4-re jöttek fel, tíz perc után egygólos volt az előnyünk.

A három izlandi találat után Nagy László hatalmas gólt vágott, de hátrányukat hamar ledolgoztak az izlandiak, a 15. percben ismét egyenlő (6-6) volt az állás. A folytatásban egy szélről született góllal és leindulásból ismét kettőre növeltük (8-6) az előnyünket, de az izlandiak tartották magukat (8-7). Keményen, jól védekezett az ellenfél, nálunk Fazekas hárította többször az izlandiak próbálkozásait. A 18. percben ismét egyenlő volt, Mocsai időt kért, a védekezési hibákra hívta fel a figyelmet. Az időkérés után a mérkőzés során először szerezték meg a vezetést az izlandiak (8-9).

Ezután megint a mi perceink következtek: előbb Iváncsik révén egyenlítettünk, majd emberhátrányban két gólt is dobtunk, 11-9-re módosítva az állást. Miután kiegészültünk, az izlandiak feljöttek a kétgólos hátrányból, ráadásul a vezetést is megszerezték (11-12). Úgy dobtak hármat, hogy mi egyszer sem találtunk be. A magyar gólcsendet Lékai törte meg (12-12), majd tőlünk kiállították Mocsait és hetest is kaptak az izlandiak. A próbálkozást Fazekas bravúrral védte, Stephanssonnak ez volt az első elrontott büntetője tornán. Putics a vezetést is megszerezte (13-12), majd a nagyszerű formában védő Fazekas hárított ismét. A következő támadásunkkor már fent volt a bírók keze, amikor az utolsó pillanatban hetest harcoltunk ki, Harsányi értékesítette, megint kettő volt az előny (14-12). Az izlandiak időt kértek, de a folytatásban nem tudtak betalálni, Harsányi viszont már igen, ráadásul Nagy révén négygólos előnyünk volt a végén (16-12).

Második félidő

A szünet után megint Nagy László bombája következett, negyedszer talált be, ötgólos volt az előnyünk (17-12) az izlandiak azonban néhány perc alatt négyet is dobtak. Mocsai időt is kért, ismét a védekezési hibákra hívta fel a figyelmet. Az időkérés után Harsányi nem tudta kihasználni a helyzetét, megint Izland jött, egyenlíteni tudtak, ötgólos előnyt adtunk el.

A nyitott védekezésre váltó izlandiak ellen megszereztük a vezetést ismét, 6 perc után lőttünk gólt. Az ellenfél egyenlíteni tudott Palmarsson révén, aki negyedik gólját szerezte a meccsen. Putics nagyszerű átlövéséből megint nálunk volt az előny, amit ő növelt újabb góljával kétgólosra, most mi rohantuk le őket. Összeállt a védelmünk az időkérés után, ráadásul most mi dobtunk hármat zsinórban (21-18). Kettőre feljöttek az izlandiak, Putics lövését védte az ellenfél kapusa, de leindultuk őket, megint három gólra növeltük az előnyt, Fazekas védése után. Palmarsson bombája után megint csak kettő volt közte (22-20).

A fantasztikus Fazekas megint kulcshelyzetben védett, izlandi ziccer után maradt a 22-20 nekünk. Putics nagyszerű gólt szerzett, térdmagasságból lőtt a felső sarokba (23-20). Fazekas és Putics percei voltak voltak ezek, a kapus három támadást is kivédett, így a félidő derekán háromgólos előnyünk volt. Császár próbálkozott, de nem sikerült négygólosra növelni az előnyt. Az izlandiak sem tudtak feljebb jönni, a kapufát találták telibe tiszta helyzetben.

Hosszú percek után lőtt gólt az ellenfél, még nem állt fel a védekezésünk, ezt használták ki (23-21). Császár lövése megint nem a hálóban landolt, ők jöhettek, és gólra is váltották akciójukat, egygólos volt ismét az izlandiak hátránya. Tíz perccel a meccs vége előtt kiegyenlítettek, 23-23 volt az állás.

Schuch révén ismét megszereztük a vezetést, három izlandi gól után mi dobtunk végre (24-23), nyolc perc volt még hátra. Palmarsson lövéseire továbbra sem volt gyógyír, hetedik gólját szerezte az izlandi. Zubai lőtte a következő vezető gólt lőtt, ráadásul rossz passz után mi jöhettünk, Lékainak köszönhetően ismét kettő volt az előny (26-24). Fazekas védett ismét, 5 perc volt még hátra. Nem sikerült gólt dobnunk, az izlandiak most sem adtak időt, hogy rendeződjön a védekezésünk, feljöttek (26-25).

Már fent volt a bírók keze, amikor egyenlítettek az izlandiak, ráadásul emberhátrányba kerültünk. Emberhátrányból nem tudtuk gólt lőni. 2 perc volt vissza, ők támadtak, be is dobták, hosszú idő után vezettek, 26-27 volt az állás, magyar időkérés következett másfél perccel a vége előtt. Mi jöttünk, de Iváncsik kapufára dobott, egy perc volt hátra. A legvégén kaptak hetest az izlandiak, 14 másodperc volt vissza. A büntetőt kivédte Fazekas Nándor, a magyar csapat pedig alig több mint tíz másodperccel a vége előtt egyenlített, pont azt csinálták, amit Mocsai kért figurában az időkérésnél: az indítást Lékai kapta a bal szélen, aki beállóba kanyarodva lőtt gólt. Egyenlő, jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás

A szünet után emberhátrányból nem találtak be, Iváncsiknak köszönhetően szélről megszereztük a vezetést (28-27). Fazekas hősies szereplése folytatódott, megint védett, de nem tudtuk növelni az előnyt, Stephansson pedig hatalmas góllal egyenlített. Nagy László szép gólt dobott, megint nálunk volt az előny (29-28), két másodperccel a vége előtt megint egyenlítettek, így döntetlennel következett a hosszabbítás második része.

A fordulás után passzívig játszottuk ki, de nem sikerült a góllövés, ahogy az izlandiaknak sem, Fazekas a helyén volt. A második percben Izland szerzett vezetést (29-30), az ellentámadásnál mi kaptunk hetest, Harsányi azonban kapufára dobta. Másfél perc volt hátra és Izland támadott, de eladták, mi jöhettünk. Egy perc alatt kellett gólt kellett találni, Nagy László meg is találta (30-30).

Izland jöhetett, elrontották: 20 másodperc volt hátra, 5 másodperccel a vége előtt Nagy László bombázott kapufára, nem született gól, jöhetett az újabb kétszer öt perc.

Második hosszabbítás

Az újabb hosszabbítást megint Nagy László gólja nyitotta (31-30), de ezt rögtön egalizálták is az izlandiak. Következő támadásunkból Putics nem tudott gólt szerezni, Fazekas meg ismét védett. Szerencsére Nagy László újabb gólt dobott, vezettünk (32-31). A következő lehetőség már nem jött össze Nagynak, leindulásból mehetett ziccerben, de az izlandiak kapusa védett, maradt az egygólos előny. Fazekas megint védte az izlandiak próbálkozását, előbb eladtuk a labdát, majd megszereztük, a vége előtt előbb Nagy a meccs gólját lőtte, majd Fazekas védett, kétgólos előnnyel jöhetett az utolsó öt perc. Mocsai hangsúlyozta, hogy a védekezés a legfontosabb.

A folytatásban izlandiak gólra váltották a támadásukat (33-32), mi jöhettünk, Császár kétgólosra növelte az előnyt. Védekeztünk, majdnem meglett a labda, az izlandi támadást a meccs hőse Fazekas, most is hárította. Két és fél perccel a vége előtt két gól volt az előnyünk. Passzív miatt elvették a labdát, le is rohantak minket és gólt dobtak (34-33). Egy perc volt hátra, mi támadtunk, nem lett belőle gól. Ők jöhettek, fél perccel a vége előtt a meccs utolsó támadása következett. Lehozták a kapust, de már nem tudták gólt dobni, elődöntős lett a magyar válogatott, az olimpiai ezüstérmest verve 34-33-ra.

Az athéni olimpia után ismét elődöntős a férfi kézilabda-válogatott, a döntőbe jutásért a svéd-dán párharc győztese lesz az ellenfél pénteken.

Negyeddöntő

Magyarország-Izland 34-33 (16-12, 27-27, 30-30), kétszeri hosszabbítás után
Kosárlabdacsarnok, 12 000 néző, v: Lazaar, Reveret (francia)

Magyarország:
Fazekas - Harsányi 5/1, Nagy L. 9, Császár 3, Zubai 3, Ilyés 1, Iváncsik G. 5 - cserék: Schuch 1, Putics 4, Mocsai, Lékai 3

az izlandi gólszerzők: Palmarsson 7, Sigurdsson 7, Petersson 6, Gunnarsson 5, Atlason 4, Stefansson 3, Gudjonsson 1