A kapitány elégedett a paralimpiai úszókkal

2012.09.09. 11:14

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szakvezetője elégedetten értékelte a csapat szereplését a londoni paralimpián. "Négy évvel ezelőtt Pekingben öt érmet szereztek úszóink, most hatot, ráadásul az idei érmek fényesebbek, hiszen egy arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zártunk, az előző paralimpián egy aranyunk és négy bronzunk volt. Több mint húsz számban voltunk döntősök, ami óriási szó, nemcsak a dobogósok tettek ki magukért, rengeteg kiváló eredménynek, egyéni csúcsnak örülhettünk."

A csapat legeredményesebb versenyzői, a három érmet szerzett Sors Tamás (egy-egy arany, ezüst és bronz), illetve Tóth Tamás (két ezüst) voltak. Sós Csaba elmondta, esetükben nem tart attól, hogy elszállnak a sikertől.

"Két világklasszisról, profi felfogású sportolóról van szó. Mindketten felsőoktatási intézményben tanulnak, helyén tudják kezelni az elért eredményeiket. Mivel nagyon fiatal emberekről van szó, az is normális, hogy az elmúlt hónapok kemény felkészülése után most elengedik magukat egy kicsit. Én is azt mondom, hogy élvezzék ki a sikerek minden pillanatát, megdolgoztak ezért, most egy ideig nem kell, hogy a gondolataik csak az úszás körül forogjanak. Viszont abban is biztos vagyok, hogy amikor elkezdődik a felkészülés a következő feladatra, akkor Tamásék ugyanolyan profin és alázatosan fognak dolgozni, ahogy eddig is tették."

A magyar úszócsapat legcsalódottabb tagja Illés Fanni volt, aki húszévesen azt sem tartja kizártnak, hogy abbahagyja az úszást, legalábbis erről beszélt utolsó londoni száma, a 100 m gyors után.

"Nem beszéltünk még egymással a folytatásról, de mindenképpen azt javaslom majd Fanninak, hogy ne kapkodjon el semmit - mondta Sós Csaba. - Nem Londonban és nem most azonnal kell döntenie a folytatásról, hanem otthon, amikor mindent nyugodtan átgondolt. Úgy érzem, talán túl nagy terhet rakott a saját vállára azzal, hogy az éremszerzést tűzte ki maga elé célul. Megértem az elkeseredettségét, de ősszel Budapesten tanul tovább, rengeteg új impulzus éri. Elképzelhetőnek tartom, hogy tart egy kis szünetet, de bízom benne, hogy nem vonul végleg vissza. Fanni komoly értéke a sportágnak."