no

Kötelező lesz a testnevelés az egyetemeken is

2013.01.31. 16:21 Módosítva: 2013.01.31. 17:43

Az általános testnevelési kötelezettség felsőoktatásba való bevezetésével szeretné javítani az egyetemi tömegsport helyzetét a Hajós Alfréd Terv. A felsőoktatási sport szakmai és fejlesztési programját 2020-ig átfogó Terv idén szakmai és társadalmi egyeztetésekkel indul. Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora két másik célt is kiemelt: a versenysport és a felsőoktatás kapcsolatát élsportolók hazai egyetemeken történő felkészítésével erősítenék, emellett fejlesztenék az infrastruktúrát is.

A rektor szerint mentorprogramokkal és egyéni tanrenddel az intézmények nagyban tudják segíteni a sportolókat. Az élsportolók jelenléte nagyon erős ösztönző erőként hathat a hallgatókra és az egyetemekre jelentkezőkre.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elmondta: a szakmai egyeztetés után a jövő évi költségvetési törvény elfogadásával válhat véglegessé a Hajós Alfréd Terv pénzügyi háttere. A városvezető szerint önálló hallgatói sportnormatíva bevezetésével az eredményeket, a sikereket kell támogatni.

"Fel kell állítani egy egységes mérőindexet a sportban elért eredmények értékelésére és ez alapján kell az egyes intézményekhez és hallgatókhoz irányítani az ösztöndíjakat" - részletezte Kósa Lajos. A polgármester szerint az infrastruktúra fejlesztésére pályázati pénzeket célszerű bevonni. Kósa szolt arról is, hogy a középiskola elvégzéséig kötelező mindennapos testnevelést idővel a felsőoktatásban résztvevőkre is kiterjesztik.

Kósa kiemelte: a Hajós Alfréd Terv alapjai a Debreceni Egyetem és a megyeszékhely önkormányzatának az együttműködése, közös szakmai programjai és fejlesztései voltak, ezért is mutatják be a programot az intézményben.

Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke közölte, hogy a terv keretében pályázni fognak a 2019-es vagy 2021-es Nyári Universiade rendezésére. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke a fogyatékkal élők sportba való bevonását említette a terv egyik emblematikus céljának, ezen a téren ugyanis még sok hiányossággal kell szembesülni.