Átvették NOB-ösztöndíjukat a Szocsira készülők

2013.02.11. 16:24

Tíz magyar sportoló kapta meg hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által biztosított szocsi olimpiai sportolói ösztöndíjat.

A Magyar Olimpiai Bizottság ez alkalomból tartott budapesti rendezvényén elhangzott, hogy a jövő évi téli játékokra készülő sportolók támogatásának mértéke csaknem duplája annak, amit a tavalyi, Londoni olimpiára készülő ösztöndíjas versenyzők kaptak.

Szabó Bence, a MOB főtitkára hangsúlyozta, hogy a MOB-nak ugyanolyan fontos a téli sportágak támogatása, mint a nyáriaké. Nagy Zsigmond, a bizottság nemzetközi igazgatója hozzátette, a fejenként mintegy négy és fél millió forintos - 14 hónapon keresztül havi 1500 dollár (322 500 forint ) - támogatás elsődleges célja, hogy az olimpiai kvóta megszerzésében segítse a sportolókat.

"Abban bízunk, hogy Szocsiban húsznál több magyar versenyző tud majd rajthoz állni" - mondta Nagy, és kiemelte: a pénzzel szigorú szabályok szerint a sportolóknak és a MOB-nak közösen kell elszámolnia.

Az ösztöndíjat Miklós Edit, Berecz Anna, Farkas Norbert és Kékesi Márton alpesi sízők, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Darázs Rózsa és Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázók, valamint Gyarmati Anna hódeszkás és Szőcs Emőke sífutó kapta. A támogatást a NOB a nemzeti sportági szövetségekkel folytatott egyeztetések után, a MOB felterjesztése alapján ítélte oda.

Ösztöndíjat csak olyan sportoló kaphatott, aki pályafutása során még soha nem követett el doppingvétséget. A tavaly nyári londoni olimpia előtt 30 magyar versenyző részesült ösztöndíjban, közülük 23-an kijutottak a játékokra, és egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek.