Markovits: Olimpiai bajnokkal is koldulni kell

2013.02.15. 10:18

„Bármennyire is mintaértékű munkát végeztünk az elmúlt években, és bíztunk abban, hogy a felmutatott infrastrukturális fejlesztések, illetve a kimagasló sportszakmai eredmények elegendőek lesznek arra, hogy piaci alapon működtessük a klubot. Sajnos, be kell látnunk, főleg a gazdasági válság kezdete óta kizárólag piaci alapon képtelenség működtetni egy klubot, az élsportot” – ismerte el Markovits László, a Vasas elnöke.

„Nem gondolom, és tényekkel ezt senki nem támasztotta alá, hogy kevés közpénz van a magyar sportban. Főleg, ha idén további tizenöt milliárd forint megjelenik, amit a miniszterelnök úr megígért. Inkább ott látom a problémát, hogy oda nem jut elegendő forrás, ahol a teljesítmény van, illetve a lényegi, hétköznapi munka zajlik, tehát a műhelyekhez, egyesületekhez” – folytatta.

Mínuszos hír volt az év végén, pedig nem kis elismerésben részesült a Vasas Sport Club. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az ország összes vagyonkezelője közül a legjobbnak járó díjat 2012-ben a Vasasnak ítélte meg. Az idén már 102 éves egyesület még 2004-ben kapta meg létesítményei vagyonkezelését, és míg a többi egyesületnek általában csak nyűg volt, a Vasas példamutatóan fejlesztette, ápolta, tartozásmentesen fenntartotta az állami ingatlanokat. A kormány ezt a nyolcéves teljesítményt azzal jutalmazta, hogy 2012-től évi legalább százmillió forinttal járul hozzá a költségekhez.

Úgy véli, a finanszírozási rendszerben - függetlenül attól, hogy a jelenlegi döntéshozó sportvezetők érzik az anomáliát és már dolgoznak rajta - még mindig megvan a helyenként kirívó aránytalanság az egyes sportolók, edzők és egyesületek között.

„Mindig hangsúlyozom, hogy egy sportágnál megjelenő forrást, legyen ez közpénz, vagy a sportág népszerűségéből adódó igazi szponzoráció, az asztalra kell tenni, és azt átlátható módon, bevonva az összes érintett felet, a realitásokat figyelembe véve kell azon műhelyek és szövetségek között elosztani, akik a sikereket hozzák az országnak. Ne lehessenek titkok, és ne legyen ködösítés. Valamennyi szakosztályunk kiadási és bevételi oldalát is meg tudom mutatni, egy mozdulatba kerül.”

A Vasas adta London első olimpiai bajnokát, a kardvívó Szilágyi Áront, de ha most a szakosztály idei költségvetésére tekint, aggódik.

„A vívóterem fenntartásával kapcsolatos költségek nélkül, a saját maga által megtermelt bevételek és a tavalyi eredményességi műhelytámogatás és Sport XXI. mértékével – 2012-ben utóbbi két tétel közel nyolcmillió forint volt - számolva körülbelül húszmillió forint további forrásra van szükségünk ahhoz, hogy idén az alapszintet tartani tudjuk. Ezért hangsúlyozom: még egyszer olyan nem történhet meg, hogy egy olimpiai érmes vagy pontszerző helyezés után egy egyesület, amely négy éven keresztül finanszírozta a költségek jelentős részét, az eredményességi premizálásnál szóba se jöjjön. A Vasas kiemelt főszerepet kíván betölteni a magyar élsportban és szeretné, ha erkölcsileg és pénzügyileg is megbecsülnék.”

Szilágyi Áron olimpiai címe legalább ötven, de inkább hetven gyereket hozott a vívóterembe szeptemberben.

"Ez feltétlenül azt erősíti, hogy egy kiemelkedő eredménytől kedvet kapnak a gyerekek. De szerencsére a terem az elmúlt évtizedekben is maximális kapacitással és sikeresen működött: több mint tíz edző és 160-180 gyerek részvételével. Nem véletlen, hogy 2012-ben a Vasas Vívó Szakosztálya kapta „Az Év Műhelye” díjat a Héraklész Gálán. Többek között olyan kiváló kardozóknak köszönhetően, mint Szatmári András, Ravasz Etele, Csaba Bence, akik csapatban tavaly junior világbajnokok lettek. Nagyszerű edzőkkel büszkélkedünk, a párbajtőrözőknél Kulcsár Győző és Halla Péter, míg a kardozóknál Somlai Béla és Szabó Bence vezetésével működik a szakosztály. Tehát nemcsak múltja, jelene, de jövője is van a klubnak, de nem jó érzés közel 20 milliós hiánnyal nekivágni minden egyes évnek. Nem könnyű feladat, kicsit megalázó, hogy folyamatosan kopogtatni, és kérni kell. A koldulás értelemszerűen erős szó, de az érzésem olykor ilyen" - vázolta fel Markovits.

A volt teniszező rendkívül örül Orbán Viktor miniszterelnök 15 milliárdos, sportágakat támogató ígéretének, és nagyon szeretné, ha a műhelyekhez kerülne ebből jelentős rész.

„A vívói keresetek reális összegek, a nevelőedzők tudását elhivatottságát megfelelően elismerjük, amiért ők cserébe tudásuk legjavát nyújtják, és lelkiismeretesen foglalkoznak a gyerekekkel. Mert az ő szerepük is igen fontos. A vívókat példaként is szoktam hozni, mert egyáltalán nem telhetetlenek. A pólósokkal többet vitatkozom, mert egyeseknek hiányzik a realitásérzékük. Egy mesterségesen fenntartott sportágban fizetési plafont is be lehetne vezetni, talán illő is lenne. Én aztán nem vagyok a sportág ellensége, mert édesapám a póló többszörös olimpiai bajnoka, talán elfogult is vagyok. De a piac kifarolt mögüle. Hiába keresünk már közel fél éve például névadó szponzort, egyetlen jelentkező sem volt eddig” – állította Markovits.

A Vasas a világbajnok úszó Hosszú Katinkát és edzőszerelmét (Shane Tusup) is leigazolta, a Jövő SC-ből kiváló edzőt, és a hozzá tartozó úszócsoportot is befogadtak, ezzel egyúttal szakosztályt indítottak el. Ugyanígy a kajak-kenut is létrehozták, az MTK-tól távozó Fábiánné Rozsnyói Katalin vezetésével.

„Természetesen mindkét szakosztály működéséhez további forrásokat kell bevonnunk. Az előre menekülés talán erős szó, de olykor kockázatot kell vállalni a siker érdekében."