Pistoriusék feltörölték a padlót a váddal

2013.02.20. 17:08
Szerda délelőtt újabb bírósági meghallgatással folytatódott a műlábú dél-afrikai futó, Oscar Pistorius ügye, akit hivatalosan is azzal vádolnak, hogy előre megfontolt szándékkal meggyilkolta szupermodell barátnőjét, a 29 éves Reeva Steenkampot.

A szerdai meghallgatásról készült, az eseményeket percről-percre követő beszámoló itt olvasható.
A témában írt eddigi cikkeink itt olvashatók.

A szerdai meghallgatás legfőbb kérdése az volt, hogy a sportoló óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, vagy őrizetben tölti a várhatóan több hónap, akár egy év múlva megszületendő ítéletet.

A vád és a védelem képviselője felváltva faggatta Hilton Botha felügyelőt, aki a nyomozást irányítja. Botha a vád kérdéseire olyan tényeket adott elő, melyek hatására Pistorius csillapíthatatlanul zokogni kezdett, míg a védelem keresztkérdéseire összezavarodott, és elismerte, hogy semmi bizonyítéka nincs, ami támogatná, hogy az atléta nem önvédelemből lőtte a barátnőjét, akit betörőnek nézett.

Mi történt a vécén?

A nyomozó a vád kérdéseire elmondta, hogy az áldozat nem ült a vécén, hanem a falhoz lapult, a lövések pedig olyan szögben érték a helyiség ajtaján keresztül, amik bizonyítják, Pistorius viselte műlábait, mikor lőtt (vallomásában ennek az ellenkezőjét állította).

A védelem viszont kiderítette, hogy az áldozat hólyagja üres volt, tehát oka volt a vécén lenni, nem biztos, hogy az atléta elöl menekülve zárkózott be oda hajnali háromkor. Testén a golyónyomokon kívül más sérülés nem volt. A védelem szerint azért zárta magára az ajtót, mert hallotta, hogy Pistorius betörőt keres a lakásban. A nyomozó abba is belezavarodott, hogy miből gondolta, hogy Pistorius 1,5 méterről lőtt az ajtóra. Kiderült, hogy a felügyelő összetaposta a nyomokat, mert a helyszínen nem jutott neki cipővédő zacskó.

Mi van a röppályákkal?

A vád biztosra vette, hogy a golyók felülről lefelé tartó ívet írtak le, ami azt jelenti, hogy Pistorius felcsatolta a lábait. A védelem szerint erre nincs bizonyíték, ezt a nyomozó is elismerte.

Ki hol aludt az ágyban?

A nyomozó szerint Pistoriusnak észre kellett vennie, hogy a barátnője nincs mellette az ágyban, és a pisztolytáskát azon az oldalon találták meg, ahol a nő aludt, és ahol a hálóruhái, éjszakai cuccai voltak. A védelem szerint az atléta vállfájása miatt aznap éjszakára helyet cseréltek.

Mit hallott, látott a tanú?

A tanú vita, veszekedés zaját hallotta a lövöldözés előtt egy órával, és fényt is látott, holott Pistorius az tállította, nem kapcsolt villanyt. A védelem kérdéseire viszont kiderült, hogy a tanú több száz (300-600) méterre lakik a tetthelytől, és nem négy, hanem hat lövést vélt hallani, holott nem is dördült el annyi.

Mi újság a tesztoszteronnal?

A nyomozó előadta, hogy két ampulla tesztoszteront, fecskendőket találtak a helyszínen, a vád kiderítette, hogy ez egy gyógynövénykészítmény, ami nincs tiltólistán, és sokan használják. Kiderült, hogy a nyomozó el sem olvasta rendesen a készítmény nevét.

Fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye?

A nyomozó szerint igen, Pistoriusnak háza van Olaszországban, így az óvadékról, és a szabadlábon védekezésről szó sem lehet. A védelem bizonyította, hogy Pistoriusnak nincs olasz ingatlanja, és egy világhírű, olimpiai bajnok, műlábú sportoló elrejtőzése teljesen életszerűtlen.

Desmond Nair bíró nem döntött az óvadék ügyében, Pistorius újabb éjszakát tölt a pretoriai Brooklyn rendőrörsének cellájában, a meghallgatás pedig csütörtökön 10 órakor folytatódik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport