Jobb lett volna nem megkapni ezt a díjat

2013.04.09. 17:21
A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play bizottsága 2012-ben az elhunyt ellenfelének érmet csináltató Gyurta Dánielt, a sérült olimpiai bajnok gátfutó kezét magasba emelő Baji Balázst, és a serdülő tájfutó-Eb-n sérült társa segítségére siető Liszka Esztert díjazta fair play cselekedet kategóriában.

Gyurta történetét szinte már mindenki ismeri, a 200 méteren olimpiai bajnok úszó a tavaly április 30-án szívhalálban elhunyt norvég Alexander Dale Oen családjának saját olimpiai aranyának egyedi emlékérmét adta át. A norvég Gyurta egyik legnagyobb ellenfele lehetett volna az olimpián, de nemcsak versenytársát, barátját is elveszítette halálával. „Bár csak ne lennék itt, és ne foghatnám ezt a díjat, hanem a barátom élne. A legnagyobb örömöm az volt, hogy Alexander Dale Oen családjának elvihettem és átadhattam az olimpiai aranyérem másolatát" – mondta Gyurta a díj átvétele után.

Az úszó elmondta, a családjának nagyon sokat köszönhet, az olimpiai 200 méter hajrájában is rájuk gondolt, és az életben édesapját tekinti példaképnek. „Az egész karrieremet három elv , a szerénység, a tisztelet és az alázat köré próbálom felépíteni, ezt otthonról hoztam, és hozzájárult ahhoz, hogy példaértékű dolgot tehettem. A sportban eltöltött évek, a nap nap utáni küzdelmek formálnak minket, én is sokat alakultam, amikor két rossz évem volt, abból is sokat tanultam, élet formált meg, már nem követek el többé olyan hibákat."

Augusztusban Baji Balázs tette is bejárta a világsajtót, az olimpia 110 méteres gátfutásának előfutamában többen is buktak, köztük a kínaiak olimpiai bajnoka, Liu Hsziang is. A pályáról lebotorkáló gátasnak a vele egy futamban induló Baji magasba emelte a kezét.

„Hsziang nagy bajnok, világcsúcstartó volt, a tiszteletemet akartam kifejezni így. Ha nyer, nyilván más lett volna a helyzet, de megsérült, ezért tettem, amit tettem" – mondta akkor Baji. A most edzőtáborban lévő futó díját nevelőedzője, Medovarszki János vette át, aki elmondta, nemcsak a kínai felé tett gesztus volt példamutató, hanem az is, hogy két magyar gátfutó, Baji és Kiss Dániel egymásnak szurkolt, hogy meglegyen a másiknak is az olimpiai A-szintje, mert B-szinttel csak egyikük lehetett volna kint az olimpián.

A 16 éves Liszka Eszter a tavalyi serdülő tájfutó Eb-n mondott le pillanatok alatt a jó szereplés lehetőségéről, amikor egy bajba jutott bolgár versenytársa segítségére sietett. „Az erdő közepén állt egy fának dőlve, azonnal megálltam, mert ez nem szokványos, hogy valaki verseny közben ezt teszi. Angolul próbáltam vele beszélni, de nem nagyon tudott válaszolni, sokkos állapotban volt. Egy szögesdrót állt ki a lábából, amit megpróbáltam kihúzni, de nem engedett, így megvártam, míg jött a segítség. Szerencsére a lányon volt GPS-es követő, és miután a szervezők látták, hogy húsz perce nem mozdul, keresni kezdték." Liszka elmondta, mások is megálltak utána, de mindenkinek azt tanácsolta, fussanak tovább. Miután megérkezett a segítség, ő is befejezte a versenyt, a 85-ből így is az 59. lett. Ha nem áll meg, a legjobb húszba kerülhetett volna, de egy pillanatig sem gondolkodott azon, hogy a segítségből hátránya lesz.

Fair Play-díjasok:

Fair Play cselekedet kategória:
Gyurta Dániel úszó, trófea                                              
Liszka Eszter tájékozódási futó, diploma                                                 
Baji Balázs atléta, diploma                                                    

Életmű kategória:
Fináczy György vitorlázó, trófea                                            
Kunszt Gábor a BHSE korábbi elnöke, diploma                                                
Sípos Péter vitorlázó, diploma                                                    
Radulovics Bojána kézilabdázó, diploma                                        
Zsigmond Tibor tájékozódási futó, diploma                                             

Fair Play népszerűsítése kategória:
Sákovicsné Dömölky Lívia vívó, trófea                          
Ferencvárosi Torna Club, diploma                               
George F. Hemingway, a Kispest Honvéd tulajdonosa, diploma

A fair play népszerűsítéséért a Ferencváros futballcsapatát és George F. Hemingwayt díjazták. A Fradit kirekesztés elleni kampányáért jutalmazták, amelyik pályán csak lehet, levetítik videójukat. Ezt Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség jogi- és sajtóirodájának vezetője is példaértékűnek nevezte, nagyon jó üzenete van annak, ha a legnépszerűbb magyar klub lép fel mindenfajta különbségtétel ellen. „Ha nem hívjuk fel erre a figyelmet, akkor arra is fel kell készülni, hogy az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában nagyon súlyos büntetéseket kaphatnak a magyar klubok, és komoly versenyhátrányuk is lehet."

A díjat átvevő Kubatov Gábor elnök a Fradi befogadó szerepéről beszélt, szerinte ha az öltözőben nem téma, ki honnan érkezett, akkor a lelátón sem szabad, hogy az legyen. „Nem tudom elmagyarázni a mellettem álló Somaliának, hogy miért huhognak" - utalt a hétvégi Haladás-Ferencváros-bajnokin történtekre.

Kubatov elmondta, az MLSZ feladata foglalkozni az üggyel, nekik csak annyi dolguk van, hogy minél több saját szurkolójukkal értessék meg, nincs helye a kirekesztésnek, ennek érdekében a napokban újabb kampányt is indítanak.