Ha félünk, a terrorizmust erősítjük

2013.04.16. 18:09
A Boston Marathonon történt robbantások sokkolták a világot, de aligha fogják eltántorítani a futókat attól, hogy több tízezres utcai futóversenyeken induljanak. A gyász igen, de a félelem nem érződik, sem Budapesten, sem a világban.

Helyi idő szerint hétfőn délután a Boston Marathon történetének legvéresebb befutója rázta meg a világot. Két robbantás a célnál, három halott, több mint száz sérült. Hogy a vérengzés milyen hatással lesz az utcai futóversenyekre, az még nem derült ki.

A 2013-as versenynaptárban több nagyvárosi maratoni is szerepel az április 20-21-ei hétvégén. A londoni mellett többek között Belgrádban és Hamburgban, Antwerpenben, Linzben is lesz. Egyiket sem akarják elhalasztani, és egyelőre a honlapjaikon sem utal semmi arra, hogy bármiben is változtattak volna az eredeti kiírásokon.

A versenyekhez kapcsolódó közösségi médiában sem izgatja túlságosan futókat, hogy kockázatos-e elindulni a versenyeken, inkábbb az érdekli őket, van-e még esély nevezni, vagy milyen módon lehet megemlékezni majd a futásokon a bostoni áldozatokról. A budapesti Vivicittára készülők közül is sokan fekete karszalag viselését tervezik. A vasárnapi versenyen 12-13 ezer induló várható.

„Ha félünk, a terrorizmust erősítjük, nem hiszem, hogy be kéne gubóznunk. De láthattuk, az emberek 2001. szeptember 12-én is dolgoztak New Yorkban, és néhány héttel később megrendezték maratonijukat is” – mondta Kocsis Árpád, a legnagyobb budapesti futóversenyek szervezője, a Budapest Sportiroda vezetője.

Kocsis elmondta, a terrorra, ahogy senki más, a versenyszervezők sem tudnak készülni, ezért érthetően nincs is az ilyen helyzetekre protokoll, de úgy véli, a  Maratoni és Utcai Futóversenyek Nemzetközi Szövetsége (AIMS) foglalkozni fog ezzel a következő kongresszusán. „Egy nagyvárosi versenyen a szervezőnek annyi a feladata, hogy a futó biztonságban végig tudjon haladni az útvonalon, biztosítsa a lezárást, megvédje a futót az autóstól, az autóst a futótól, gondoskodjon az érintésvédelemről és az egészségügyi ellátásról. Más kockázatokról a rendőrségnek kell döntenie.”

Az esetleges károkra klasszikus felelősségbiztosítással tudnak felkészülni. Kocsis szerint egy futóverseny sincs nagyobb veszélyben, mint bámilyen más rendezvény, ezért különösebb óvintézkedéseket nem terveznek, de konzultálni fognak majd biztonsági szakértőkkel.

A Terrorelhárítási Központ kedd este közölte, nincs olyan információja, amelynek alapján a közeljövőben tartandó, nagy létszámú érdeklődőt vonzó magyarországi sport- és egyéb rendezvények esetében fennállna a terrorveszély. Hozzátették, indokolt esetben megteszik a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Az október 13-i Chicago Marathon szervezői néhány intézkedést már tettek a váratlan eseményekre és a biztonság növelésére készülve. A versenyen színkódokat használnak majd annak jelzésére, mennyire biztonságos a pálya. Természetesen ők sem terrortámadásra számítanak, elsősorban extrém időjárási körülményekre készülnek. Ha a futóknak a zöld színt mutatják fel, akkor semmi gond nincs, ha a pirosat, akkor már figyelniük kell, mert elirányíthatják őket, ha a feketét látják, meg kell állniuk. A nézőket arra kérik, ha gyanús alakokat, járműveket látnak a pálya közelében, hívják a 911-et, és eszükbe ne jusson a pálya mellett hagyni a csomagjaikat.

Az oroszok bekeményítenek a vb-re

Az orosz hatóságok szigorítják a biztonsági intézkedéseket az augusztus moszkvai atlétikai világbajnokságon. Valentyin Balahnyicsov, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke úgy fogalmazott, háromszoros védelmet biztosítanak majd. „Az állami mellett Moszkva saját biztonsági szolgálatát is bevetjük, valamint lesznek őrző-védő dolgozók a stadionban és a létesítmény körül is."
Vitalij Mutko sportminiszter hangsúlyozta, mivel Oroszország a közeljövőben több nagy világversenynek ad otthont, a Bostonban történteket komoly figyelmeztetésként kell felfogniuk. „Természetesen szigorítjuk a biztonsági intézkedéseket. A külföldi kollégák gyakran kritizáltak minket, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, de most látható, ilyen esetek bármikor történhetnek." Szocsiban a jövő februárban téli olimpiát rendeznek, illetve a tervek szerint 2014-ben a Forma-1 mezőnye is ellátogat Oroszországba, majd 2018-ban labdarúgó-vb-t rendeznek

A hírek szerint a londoni maratonin is szigorítanak a biztonságon, konkrét lépéseket eddig nem ismertettek, de a BSI vezetője szerint Londonban eleve egész más a viszony a terrorizmushoz, ott sokkal többet már nem tehetnek. „Nincsenek szemetes kukák az utcákon, ha valaki magára hagy egy csomagot, bemondják a metróállomáson, hogy menjenek tőle távol, és azonnal hívják a bombaszakértőt. Az életük részévé vált a terrorfenyegetettség."