Ki emlékszik majd a bostoni győztesre?

2013.04.16. 16:47

A bostoni maratoni terrortámadása mindent elhomályosított, néhány év múlva valószínűleg senki sem fog emlékezni a versenyzőkre, pedig lehet, a következő évek egyik legnagyobb sztárjának indulását láthatták. Az etióp Lelisa Desisa maratonista karrierje eddig nem túl hosszú, csak két versenyen indult, és mindkettőt megnyerte.

A maratonihoz még fiatalnak is számító 23 éves Desisa januárban, Dubajban robbant be az élvonalba, nem is akármilyen idővel. Minden idők második legjobb debütánsaként, 2:04:45-tel nyert ott, ahol öten futottak 2:05-ön belül, először a történelemben.

Desisa már akkor nagyon magabiztosan nyilatkozott, azt tervezte, legközelebb már a világcsúcsra is rámegy. Bostonban az nem jött össze neki. Nem is jöhetett, mert a pálya vonalvezetése miatt nem hitelesíthető ott a rekord, de a jó szélviszonyok mellett a világ egyik leggyorsabb pályáján így is hét perccel elmaradt Geoffrey Mutai 2:03:02-es idejétől.  Desisának persze semmi oka a szégyenkezésre azért, mert  taktikai versenyen futott 2:10:22-vel nyert a világ egyik legnevesebb maratoniján, ami a kenyaiak és etiópok már hagyományossá váló párharcáról szólt.

A második maratoniját futó etiópot nem tartották egyértelmű favoritnak, a dimbes-dombos bostoni pálya nem hasonlítható össze a sík dubajival, ezért úgy vélték, a 2:10-es időt sem nagyon tudja megfutni. Ez a jóslat bevált, de nem csak Desisán múlt, hogy nem a nagy iramról szólt a verseny.

A maratoni viszonylag lassú tempóban kezdődött, a favoritok majdnem 16 perces első ötezer méterrel kezdtek, a következő tíz kilométert egy kicsit megnyomták, Desisa mellett  honfitársai, Gebregziabher Gebremariam, Markos Geneti, kenyai Micah Kogo, Dickson Chumba, Wesley Korir és amerikai Jason Hartman futott tartósan az élbolyban. A féltávhoz a lejtős szakasz ellenére is csak 1:04:54-gyel érkeztek.

A tempót a következő félmaratonra sem fokozták nagyon, de 30 kilométerhez közeledve már elkezdődtek a támadások. Először Kogo próbált meglépni, majd Chumabának sikerült néhány másodperces előnyt kiharcolnia, de utolérték. Az iramváltások miatt a 32. kilométerre már csak öten maradtak, majd Korir is leszakadt, mikor Desisa fokozta a tempót. Az etióp azonban kivárt, az utolsó hatszáz méterre hagyta a döntést. A hirtelen megindított hajráját senki sem bírta, az első maratoniját futó Kogóra öt másodpercet, a harmadik Gebremariamra hatot vert.

„Feküdt nekem ez a verseny, a lejtőn könnyű volt, de az emelkedő nagyon kemény” – értékelt röviden a győztes, aki Dubaj után ismét megmutatta, a hajrában verhetetlen. Néhány évvel ezelőtt még tízezres volt, majd félmaratonira ment fel, de gyorsaságát a dupla távon is meg tudta őrizni.

Egyelőre nem tudni, mikor lesz a következő versenye, de ha valóban a világcsúcsra akar törni, akkor valószínűleg Münchenben fog próbálkozni. Már csak az a kérdés, mit tud kezdeni a világcsúcstartó Patrick Makauval vagy a szintén bostoni győztes Geoffrey Mutai-jal.