Aján: Döbbenetes kampány indult ellenem

2013.05.14. 14:47

Aján Tamás a tizedik választására készül, a jövő hétfőn, Moszkvában negyedszer választhatják újra a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökének (előtte 1976-tól 2000-ig az IWF főtitkára volt).

„Mindenképpen ez lesz a legnehezebb küzdelmem. A londoni olimpia óta 13 vagy 14 világszövetségben volt tisztújítás, és a pozíciókért dúló harc egyre inkább kezd eldurvulni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a nélkülözhetetlen sportágak közé sorolta népszerűsége, nézettsége, presztízse, világban betöltött helye alapján a súlyemelést, vagyis a világban egy nagyon értékes pozíció az IWF elnöki széke, amiért pénzzel, politikával, intrikával meg is indult a csata” – mondta Aján.

A magyar sportdiplomatának öt kihívója lesz, az olasz Antonio Ursót tartja a legveszélyesebbnek, aki a román-amerikai Dragomir Cioroslannal - utóbbi lenne a főtitkár -, készül a hatalomátvételre.

„A pingpongban is megpróbálnak az olaszok elnöki pozícióhoz jutni. Ott is, nálunk is mindent bevetnek, döbbenetes dolgokat is, ugyanaz a forgatókönyv. A negatív, lejárató kampány már zajlik, amit nagyon nehezen viselek, nem tudom könnyen túltenni magam a támadásokon. De erről nem is szeretnék bővebben beszélni, a választás után viszont ígérem, megteszem. Magam inkorrektségre nem vagyok hajlandó, én csak azzal kampányolok, hogy nézzék meg az elmúlt 37 évet, amit a sportágban töltöttem. Honnan indultunk és hová jutottunk el. A küldöttek, remélem, a munka alapján fognak ítélkezni felettem, beleértve lelkes alkalmazottaimat is” – jelentette ki.

A 74 éves Aján nem várta el, de azért megemlítette, hogy magyar oldalról nem kapott segítséget. Megkérhette volna Schmitt Pált, hogy írjon egy levelet az érdekében, de bárki félreérthette volna ezt a kérést, mondta. „Talán jobban kellene figyelnie a magyar sportnak a nemzetközi munkára” – ennyit azért megjegyzett.

„Izgalmas harc lesz, minden erőmmel állok elébe, kezd megjönni a versenyhangulatom. Idősödhet az ember, ez nem múlik. Nyilván nem úgy kerít hatalmába, mint mikor száz métert futottam, és a rajthoz térdeltem, de a kihívás okozta szorongás és az adrenalin bennem van” – folytatta.

És hogy miért fontos az IWF elnöki pozíciója? Mert közel lehet kerülni olyan befolyásos államelnökökhöz, akikhez egy nagykövet sem tud könnyen.

„Természetesen nem szeretnék szereptévesztésbe kerülni, az IWF nem annyira befolyásos szervezet, mint az úszóké vagy az atlétáké, de így is képes ajtókat nyitni.”

Aján például jó egy hónapja az üzbég Iszlom Kerimovval egyeztetett – 2012 végén az orosz elnöktől, Medvegyevtől kapott rangos kitüntetést -, és másfél órát tudtak kötetlenül beszélni a sportról. Aján az azeri elnököt, Ilham Alijevet is jól ismeri például, de a sort lehetne folytatni arab sejkekkel, királyokkal.

„Szeretnék a magyar edzők tudását felhasználni, természetesen azonnal felvettem a kapcsolatot a Testnevelési Egyetemmel. Azt ugye nem kell mondanom, mit jelent, ha kormányfői szintről indul el egy kezdeményezés” – rögzítette.

Úgy gondolja, ez az újabb négy év nagyon sokat jelentene neki, mert még inkább csúcsra tudná járatni a súlyemelést, bár szerinte a sportág a világ valamint a sport változásainak eddig is megfelelt.

„Hárman vagyunk mohikánok, akik egy időben indulva még mindig egy sportág élén vagyunk. A síszövetség elnöke, Gian Franco Kasper, az evezősök elnöke Denis Oswald. Ezzel a négy évvel negyvenet tölthetnék el a vezetésben. Úgy tervezem, ez a ciklus lenne az utolsó, bár az utódláson még egyáltalán nem gondolkodom. A magyar sport katonája vagyok, aki szerényen, de a nemzeti érdekeknek megfelelően, alázattal teszi a dolgát.”

A választáson az olimpiai bajnok kenyai futó, Kipchoge Keino fog beszédet mondani mellette. Nem kérte rá, de már egy támogatói levelet is küldött. Keinóval, aki az ottani olimpiai bizottság elnöke is egyben abban is megállapodott, hogy Kenyában az atlétika mellett a súlyemelést is támogatni fogják.

„Semelyik más sportág ilyen kegyben még nem részesült. Ez is igazolja, a súlyemelés alapsportág, a definícióm úgy hangozna, hogy mindenki használja az erő fejlesztésére. Használja a vívó, a futó, az úszó, a kajakos, mert erősebb lesz. A súlyemeléshez az erő csak harmadlagos, a technika és a koncentráció megelőzi. Most én is fegyelmezetten koncentrálok a kihívásra” – összegzett.