Világuralomra tör a magyar street workout

2013.06.03. 19:16
Magyar résztvevője is lesz az augusztusi street workout világbajnokságnak. A május végén rendezett hazai selejtezőből Szarka Ákos kvalifikálta magát a rigai tornára.

A gettógyúrásnak is nevezett sportág miatt a hazai játszótereket az elmúlt években egyre többen lepték el, és miközben külföldön egyre nagyobb nemzetközi tornákat rendeznek, itthon is megalakult az első hivatalos csoport és lezajlott az első vb-selejtező.

A calisthenicsen alapuló street workout lényege, hogy a sportolók kizárólag saját testsúlyukkal végzik a gyakorlatokat, a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a tolódzkodás és a guggolásnak számtalan variációját kombinálva. A street workoutosok gyakran a videómegosztókon látott gyakorlatokat fejlesztik tovább, hozzárakják a saját részüket, és így terjednek tovább az újabb kombinációk.

Az amerikai gettókból indult

Az edzésforma az Egyesült Államokban alakult ki. A ghetto workoutként is ismert sport az afro-amerikai közösségből indult, a sportoló társaságok a balhékból akarták kirángatni a helyi fiatalokat, erre jó kezdeményezésnek bizonyult az edzésforma, amihez nem kellett drága edzőterem és felszerelés, csak néhány rúd egy közeli játszótéren vagy parkban.

A Margitszigeten rendezett hazai selejtezőn kétszer három perc állt a tíz versenyző rendelkezésére, hogy bemutassák gyakorlatsorukat. Nincsenek komolyabb megkötések, a variációkat teljes mértékben a sportolók állították össze.

A gyakorlatok látványosak, akrobatikusak, de inkább a nyers erőre alapozó mozdulatsorok élveznek előnyt az értékelésben, hiszen alapvetően erről szól a sport, Szarka Ákos is inkább erőgyakorlatokból állította össze feladatsorát. „Olajzottabbnak tűntek azok a gyakorlatok, melyeket a zene ritmusához igazítva mutattak be, de én inkább az erőelemekre alapoztam, alapvetően ezt a vonalat szeretem" - mondta a selejtezőről.

I.Street Workout Selejtezö,Szarka Ákos

Volt már magyar résztvevője a világbajnokságnak, a tavaly kilencedik Csák Dániel most a selejtező lebonyolítását intézte a nemzetközi szervezet megbízásából. A 2012-es versenyen főleg európaiak indultak, az aranyat és az ezüstöt az ukránok vitték el, a harmadik egy orosz lett. Szarka is úgy látja, hogy az ukránok és az oroszok lehetnek a legnagyobb ellenfelek a tornán.

A világbajnoki verseny előtt nem bontja meg edzésritmusát, heti három-négy alkalommal készül, egy foglalkozás legalább háromórás, elsősorban a már meglévő gyakorlatait igyekszik tökéletesíteni. Ennél többször edzeni egy héten nincs értelme, ismeri a saját teste korlátait, a sérülést nem akarja megkockáztatni.

„Most jónak látom az esélyeimet, a dobogó is meglehet, igaz, mindig látok olyan videókat, melyektől magamba szállok" - jósolt a világbajnokságra. Sok múlhat azon is, hogy a pontozóbírók az erőre alapozó vonalat favorizálják, vagy inkább az akrobatikus vonal felé húznak.

Szarka Ákos éremért megy
Szarka Ákos éremért megy

A 23 éves Szarka a Testnevelési Főiskola hallgatója, komoly sportolói múltja nincs, elsősorban akrobaták és kaszkadőrök hatására kezdett el a testmozgással foglalkozni kilenc éve. Érdekelte a torna, de tizennégy évesen már túlkorosnak számított, ezért egyedül kezdett edzeni, azóta is az egyéni felkészülésben hisz.

Itthon egyre több olyan felnőttjátszótér épült az elmúlt években, ahol a street workout alapjait el lehet kezdeni, illetve gyakorolni lehet, de tulajdonképpen bármilyen hely alkalmas rá, ahol lehet húzódzkodni. Magyarországon látványosan növekszik a sportág népszerűsége, igaz az első hivatalos magyar csoport, a Hunbars alapítója, Hordós Márk márciusban azt mondta, előfordult már olyan, hogy a parkőrök elzavarták a street workoutosokat a játszóterekről.

Best of workout 2013.

A világbajnokságon induló Szarka is úgy gondolja, a sportág legnagyobb előnye, hogy az eszközigénye minimális. „Egy általános iskolás, aki jó súlyban van, akár egy lepusztult tornateremben is el tudja kezdeni az edzést. Idősebb korban viszont már óvatosabbnak kell lenni, akár egy húzódzkodás is sérülésveszélyes lehet".

Van már edzésre alkalmas helyszín a Tabánban, az I. kerületi Avar utcában, a Margitszigeten, a Hajógyári-szigeten, városligeti műfüves focipálya mellett, a XI. kerületi BEAC-csarnok mellett és az Orczy-parkban is, minden adott tehát, hogy Magyarország street workout nagyhatalom legyen.


View Szabadtéri kondiparkok in a larger map