Az amerikai hegyomlás a legerősebb ember

2013.06.23. 10:49
A mezőny legidősebb tagja, a 39 éves Michael Burke nyerte a Giants Live Budapest nevű világbajnoki kvalifikációs erősember-versenyt, a brit Ed Hall lett a második, a norvég Björn Solvang a harmadik, ők hárman biztos vb-résztvevők. A tavalyi győztes Nagy Ákos a negyedik helyen végzett, de elképzelhető, hogy ennek ellenére ott lehet az augusztusi döntőben a World Strongest Manen, a sportág csúcseseményén, mivel kínai szervezők Burke-nek várhatóan szabadkártyát adnak.

A Giants Live rekordhőségben rendezett budapesti selejtezőjén a hat számban versenyezett három földrész tíz indulója, elsőre egy 14 tonnás buszt kellett húsz méterre elhúzniuk budapesti Aquaworld parkolójában.

Ezt a számot az Michael Burke nyerte 20,25 másodperccel, a norvég Solvang (20,68) és Nagy Ákos (21,31) előtt, ők hárman az egész versenyen a dobogó környékén is maradtak. A mezőny legnagyobb bicepszű embere, az ötvenhármas karú, 150 kilós olasz Curletto csak hetedik lett, a finn Tomi Lotta pedig megsérült, nem is tudta folytatni a versenyt.

A viking nyomásban egy perc alatt állva kellett a lehető legtöbbször fej fölé nyomni 160 kiló krumplit. Az eksztázisban versenyző Nagy Ákos a tomboló közönség előtt negyedik lett ebben a számban, amit az amerikai és a mezitláb nyomó norvég holtversenyben nyertek, 18-18 érvényes kísérlettel. A fiatal és a többiekhez képest szinte karcsú Solvang egyébként örült, hogy használhatja a strand csúszdáit, mivel a testsúlya nem érte el a 120 kilós határt.

A lengősúlycipelésben 400 kilót kellett 20 méterre és onnan vissza cipelniük. Ezt a számot Nagy Ákos megnyerte, összetettben feljött a második helyre, és a másik magyar, a mezőny legfiatalabb tagja, a 23 éves Martfűi Terminátor, Hajnal Tamás is remekelt.

Az autófelhúzásnál a kombi Opelt a szervezők túl könnyűnek találták, ezért 400 kiló pluszsúlyt tetettek a kocsikba. Ezt a számot a végig nagyon koncentráló, a gyakorlatai előtt szinte jógázó, teljesen magába mélyedő brit Hall nyerte. Nagy Ákos 14 emeléssel negyedik lett, a tenyeréről a rúd lenyúzta a bőrt; míg Hajnal Tamásnak ez a szám nem jött össze, csak egyszer emelte fel az autót.

A 25 kilós súly egykezes magasba dobásánál Big Mike és az angol Hall sokkal jobb volt a többieknél. Az amerikai nyert, aki háromszor megpróbálta az 582 centis világcsúcsot is megdönteni, ami végül nem sikerült, de csak centik hiányoztak a hat méterhez.

A sziklapakolásnál 120 és 160 kiló közötti köveket kellett egy 130 centi magas állványra felrakni, ezt a számot is Big Mike nyerte. Hajnal Tamásnak ez jól ment, negyedik lett, pedig a verseny előtti napon még lázas beteg volt. Nagy Ákos és Solvang, akit a barátnője ököllel ütött minden gyakorlata előtt, a harmadik helyért emeltek. A norvég hét másodperccel gyorsabb volt, ő fért még fel a dobogóra, és ezzel biztos vb-résztvevő lett.

Nagy Ákos: „Bár a dobogóra készültem, de nem vagyok csalódott a negyedik hellyel sem, mivel igazi világklasszisok végeztek előttem. Arra igazán büszke lehetetek, hogy életemben először számot nyertem, a lengősúlypakolást, itt még a bombaformában levő Big Mike-ot is megelőztem. A versenyigazgatótól nyert nem hivatalos információ szerint lehet, hogy nem kell lemondanom az álmomról, a World Strongest Man viadalon való újbóli indulásról, ugyanis elképzelhető, hogy Burke, mint Amerika legerősebb embere szabadkártyát kap a kínai szervezőktől. Remélem, hogy ez heteken belül kiderül. Ha nem, akkor elutazom a következő Giants Live-ra augusztus harmadikán  Newcastle-ba, és ott próbálok kvalifikációt szerezni."

Végeredmény

Végeredmény:

1. Michel Burke (USA) 54 pont

2. Ed Hall (Nagy-Britannia) 52 pont
3. Björn Solvang (Norvégia) 47, 5 pont
4. Nagy Ákos 43,5 pont
5. Hajnal Tamás 30 pont