Tizenhat sportág 12 milliárd forintot kap

2013.07.01. 12:50

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakban összesen 135 milliárd forintot biztosít az állam ezeknek a sportágaknak.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta, öt szempont, a versenysport, az utánpótlás, az egyesületek, a sportlétesítmények fejlesztése és az edzők teljesítményének értékelése alapján döntöttek a támogatásról. Az MTI kérdésére elmondta: a kifizetések a mai naptól elkezdődnek és várhatóan az év végéig befejeződnek.

"Előzetesen több körben egyeztettünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a kiemelt sportágak szövetségeinek képviselőivel" - emlékeztetett Simicskó István, s hozzátette, a sporttársadalom örömmel fogadta ezeket a megbeszéléseket, a szövetségek pedig példaértékű partnerek voltak a tárgyalások során.

"A cél a világos, egyértelmű fejlődés a 2020-ig tartó időszakban, a sportért és ifjúságért felelős államtitkárság pedig szigorú odafigyeléssel ellenőrzi majd a támogatások felhasználását" - mondta Simicskó István.

Az edzők teljesítményének értékelésével kapcsolatban az államtitkár kijelentette, 140-150, az utánpótlásban és a versenysportban dolgozó edző kap majd kiemelt fizetést, erre pedig korábban még nem volt példa a magyar sport történetében.

A 16 érintett sportág az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna, az úszás és a vívás. Ezek a sportágak nem jutnak hozzá a társasági adókedvezményből (TAO) befolyó összegekhez, amelyeket az öt látvány-csapatsportág, a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a jégkorong és a vízilabda használhat fel.