Kiss Norbert kamionos nyert Oroszországban

2013.07.27. 14:58

Kiss Norbert, az Oxxo Energy Truck Race Team pilótája nyerte meg a kamion Európa-bajnokság oroszországi fordulójának szombati első futamát, s ezzel sporttörténelmet írt: a magyar csapat először tudott győzni egy versenyhétvége első viadalán.

A csapat beszámolója szerint a szombathelyi versenyző a délelőtti időmérőn a 3., csapattársa, a 17 éves Major Benedek pedig a 10. rajthelyet szerezte meg, majd Kiss rögtön a start után, már az első kanyarban megelőzte többszörös Eb-győztes riválisait, a német Jochen Hahnt és a spanyol Antonio Albacetét. Major nem tudott előzni a versenyen, ugyanakkor mellette sem mentek el, így tizedikként, az utolsó pontszerző helyen intették le.

A kamion Eb fordulóin szombaton és vasárnap is két-két futamot rendeznek, mindkét nap délelőttjén időmérő dönt a rajthelyekről. A magyar csapat pilótái korábban még sosem tudtak győzni első versenyen, minden részsikerük a második futamokon, nem utolsósorban a fordított rajtsorrendnek köszönhetően született.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt futó Eb a kategória legmagasabban jegyzett sorozata, gyakorlatilag csak azért nem hívják világbajnokságnak, mert tengerentúli helyszín egyelőre még nem szerepel a versenynaptárban.