Két arany a kettesfogathajtó-vb-n

2013.09.01. 17:33

Lázár Vilmos vezető helyét a vasárnapi akadályhajtásban megtartva arany-, öccse, Zoltán bronzérmes, míg a Nagy Tiborral kiegészülő magyar csapat szintén aranyérmes lett a szlovákiai Kistapolcsányban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Korábban kétszer sikerült duplázniuk a magyaroknak: az 1999-es kecskeméti és a 2001-es riesenbecki vb-n jött össze ez a bravúr, ráadásul ezen alkalmakkor is Lázár Vilmos "szállította" az egyéni győzelmet. Minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója immár kilencedik aranyérmének örülhet, ugyanis a duplázásokon kívül 2007-ben győzött egyéniben, továbbá a magyar csapattal 1989-ben és 2003-ban. Lázár Zoltán 7. vb-aranyát teheti a vitrinbe, ő a kettesek között egyéniben 1997-ben, a csapattal 1999-ben, 2001-ben és 2003-ban diadalmaskodott, míg a négyesek között 2004-ben duplázott.

A mostani vb másik két magyar indulója is kiválóan szerepelt: Nagy Tibor az akadályhajtást megnyerve a 16. helyről az ötödikre jött fel, míg a vb-újonc, csak egyéniben érdekelt Osztertág Márk a zárószámban három pozíciót javítva hetedikként zárt.
Fintha Gábor korábbi szövetségi kapitány elképesztő nehézségű pályát alakított ki, ugyanis amikor Nagy Tibor első magyarként nekivágott az akadályhajtásnak, addig egyetlen hibátlan hajtó sem akadt, mindenkinek volt verőhibája, de olyan is csak egyetlen hajtó volt az amerikai Rachael Blanchard személyében, aki szintidőn belül áthaladt a célvonalon, igaz, ő két labdát ütött le a bójákról, ami hat hibapontot eredményezett neki.

A két éve összetettben hetedik Nagy Tiborban hatalmas bizonyítási vágy dolgozott a hajtása előtt, mivel az erősségének számító maratonhajtásban a vártnál gyengébben szerepelt, de ez nem ment a koncentráció rovására, mivel elsőként - és mint később kiderült, egyedüliként - verőhiba nélkül zárt, mindössze a szintidő túllépéséért kapott 4,67 hibapontot, amellyel végül a legjobbnak bizonyult. Bravúros hajtásával összetettben ötödikként zárt. A 23 éves Osztertág - aki unokaöccse a 2004-ben csapatvilágbajnok Dobrovitz József négyesfogathajtónak - két hibával és némi időtúllépéssel szintén megfelelt az elvárásoknak, hiszen saját bevallása szerint tízben akart végezni, s ez összejött neki a hetedik hellyel.

Mire a legjobb három jött, köztük a Lázár-fivérekkel, a 2007-ben ezüstérmes német Sebastian Warneck vezetett. Lázár Zoltán aztán szokásától eltérően lassan hajtott, elsősorban a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Taktikája eredményes lehetett volna, amennyiben nem hibázik, ugyanis a lassabb tempóért kapott 8,49 hibapont még éppen belefért volna, azonban egy labda lepottyant, így Warneck mögé szorult. A címvédő, szintén német Carola Diener aztán sokat hibázott és tempója sem volt megfelelő, így őt megelőzte a fiatalabb Lázár-testvér, aki így már biztos bronzérmes volt. Lázár Zoltán legutóbb négy éve váltott vissza négyesről kettesfogatra, akkor a kecskeméti vb-n szintén harmadikként zárt.
Utolsóként a magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő Lázár Vilmos hajtott a pályára. A feszültség tapintható volt, a több ezer szurkoló, köztük több száz magyarral némán figyelte, amint a lipicai lovakból álló fogat nekivág az akadálypályának. A 47 éves sportember időtúllépés nélkül akár négy verőhibát is ejthetett, hogy élen maradjon. Végül kettő bójáról hullott le a labda és a kelleténél lassabb volt, de csak kicsit, így végül viszonylag simán szerezte meg az aranyérmet. A következő, 2015-ös kettesfogathajtó-világbajnokságot Fábiánsebestyénben rendezik.
A végeredmény:
egyéni:
1. Lázár Vilmos 130,57 hibapont
2. Sebastian Warneck (német) 135,78
3. Lázár Vilmos 136,27
...5. Nagy Tibor 144,71
...7. Osztertág Márk 145,73
csapat:
1. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nagy Tibor) 260,02 hibapont
2. Németország (Thorsten Zarembowicz, Carola Diener, Arndt Lorcher) 272,86
3. Hollandia (Carlo Vermeulen, Harrie Verstappen, Gerard Leyten) 298,06
Az akadályhajtás eredménye:
1. Nagy Tibor 4,67
2. Rachael Blanchard (amerikai) 6,00
3. Sebastian Warneck (német) 6,18
...12. Lázár Vilmos 9,41
...14. Osztertág Márk 9,43
...18. Lázár Zoltán 11,49