Overdose: mi lett volna, ha?

2013.09.01. 16:10
A sokáig veretlen csodaló évek óta sérült, és most hivatalosan is visszavonul. Nem tudta kifutni a benne rejlő tehetséget, világsztár volt, de ezt a pályán nem tudta megmutatni. Ismerői szerint igazi egyéniség, aki imádja, ha 120-as tempóval szállítják a lószállítótréleren.

Közel két év kihagyás után vasárnap újra rajthoz állt volna Overdose, a világhírű magyar versenyló, de mégsem. A nyolc éves pej mén visszavonulása is olyanra sikerült, mint pályafutásának utolsó évei: egy kifakadt tályog miatt kihagyja a saját búcsúfutamát. A magyar galoppsport valaha élt egyik leghíresebbjétől ünnepélyesen, felvezetéssel vesznek búcsút, kivetítőn felelevenítik pályafutását, a nagy győzelmeket, a legemlékezetesebb pillanatokat, és bemutatják testvérét, Opium Bulletet is.

Tényleg világhírű volt Overdose? Mi lett volna belőle, ha a szinte állandó sérülések helyett kifutja a formáját? Nyert igazán komoly versenyt? Tényleg egy rossz patkolás tette tönkre a karrierjét? Válaszokat keresünk és összegzünk.

Hogyan kezdődött?

Overdose 2005 áprilisában született, első versenyét 2007 júniusában 18 hosszal nyerte meg. Még négyszer futott abban az évben, szinte mindegyiket ekkora fölénnyel hozta, versenyrekordokat, pályarekordokat állított fel, a kétévesek között ranglistavezető volt. 2008 áprilisa és júniusa között még három kisebb versenyt nyert, majd júliusban jött az első komolyabb futása: a hamburgi Lotto Trophyn, egy Group III.-as versenyen 11 és fél hosszal győzött.

Augusztus végén jött az áttörés. A ló két és fél hosszal megnyerte Baden-Badenben a Group II.-es Goldene Peitschét, ami Európa egyik legpatinásabb sprintversenye: ekkor figyelt fel rá igazán az ország és a világ is, a németek elnevezték csodalónak. Focihasonlattal élve a lósportban a Group II.-es verseny az Európa Liga, a Group I. a Bajnokok Ligája, Overdose ezzel a győzelmével tehát a világ élvonalába került.

Októberben Párizsban, a Prix L'Abbeye-n indult, a világ egyik legrangosabb Group I.-es versenyén is esélyesként számoltak vele, óriási volt a felhajtás a Kelet-Európából érkező csodaló körül. A futam felemásra sikerült, a verseny botrányba fulladt: az egyik kapu műszaki hiba miatt nem nyílt ki, az egyik ló bentragadt a rajtgépben, a már elindított futamot visszalőtték. Overdose - és még néhány ló - zsokéja azonban ezt nem vette észre, teljes erőből végigfutották a távot, a magyar ló pályarekordot futott az ezer méteren, de hiába. A három órával később újrafutott versenyen már nem állt rajthoz, hiszen a teljes erőbedobás után ennyi idő nem elég a regenerálódásra.

Tényleg világhírű ló lett?

„Egyértelműen az volt, de ezt hivatalosan soha nem tudta bizonyítani. Párizsban vált azzá, amikor pályacsúccsal nyerte az érvénytelenített futamot. Feljutott volna a világ tetejére, ahol a lovak értéke, mint a sztárfutballistáké, irreálisan elszakad a valós ártól. Overdose csak elindult ezen az úton, de elakadt, így mostani értékét is nehéz megbecsülni" - mondja Mikóczy Zoltán, aki felerészben tulajdonosa a lónak, a másik 50 százalék egy magyar nagyvállalatokból álló csoporté.

Mikóczy csikókorában, a lóárverésen felfigyelt a lóra, aki senkinek sem kellett. Overdose nem igazán szép állat, de igazi egyéniség. Szorgalmas, szikár alkatú, szeret dolgozni, tréningben inkább visszafogni kell, mint hajtani. Trénere szerint csámpás, és annyira nem egyszerű eset, hogy néha az idegeire megy. Igazi sprinter, imádja a sebességet, a lószállítóban a menetiránnyal szemben áll, és élvezi a 120-130-as tempót.

Mi lett volna, ha kifutja a tehetségének megfelelő formáját?

Overdose a csúcson volt, 2008 novemberében a ló gyakorlatilag ellenfél nélkül, 10 hosszal megnyerte a római Group III.-as versenyt. Magyarországon hirtelen mindenki érdeklődni kezdett a lósport iránt, Overdose formáját látva a tulajdonosai joggal álmodtak nagyot, és a következő évben a sportág csúcseseményeire, Ascotba, a newmarketi July Cupra, Párizsba, Hong Kongba vitték volna a lovat.

Ebből azonban nem lett semmi. Overdose 2009-ben csak egyetlen futamon állt rajthoz, a budapesti versenyt, amit gyakorlatilag azért rendeztek, hogy a magyar közönség is láthassa a lovat, ellenfél nélkül, nyolc hossz előnnyel és pályarekorddal nyerte. Májusban azonban kiderült, hogy savós patairha-gyulladása van, ami miatt az egész versenyszezonban nem tudott többet futni.

Tényleg egy patkolás tette tönkre a karrierjét?

„Nem a patkolás, hanem a patairhagyulladás volt a hibás. Lehet, hogy más módszerekkel kellett volna gyógyítani, vagy a táplálkozásán változtatni, de a makacs sérülésből nem tudott kijönni" - mondja Mikóczy.

2010-ben az év elején háromszor futott volna Dubajban, júniusban Ascotban, de a sérülés megakadályozta, júliusban és augusztusban aztán nyert két kisebb versenyt Pozsonyban és Budapesten.

Augusztus végén Baden-Badenben azonban elvesztette veretlenségét. Pocsék futam volt, Overdose-t alig tudták a rajtgépbe terelni, lovasát kétszer is ledobta. Rosszul rajtolt, ideges volt, kifulladt, a mezőny elment mellette. Hetedik lett, ezzel szertefoszlott a verhetetlenség mítosza.

2011 sem volt rossz év, Overdose a legjobbak között maradt: áprilisban pályacsúccsal győzött Hoppegartenben, májusban hetedik lett a Haydock Parkban, júniusban, Ascotban, a lóversenysport csúcseseményén negyedik helyen jött be az 1000 méteres futamban, ősszel Group III.-as versenyt nyert Rómában, itt alig maradt el a pályacsúcstól.

2011 november 13-án azonban Overdose utolsó versenye volt, sérülése óta azóta sem tudott rajthoz állni, és most már bizonyos, hogy nem is fog.

Overdose a valaha volt legnagyobb magyar versenyló?

Mikóczy szerint nem. „Kincsemet nem lehet überelni, Imperiállal párhuzam vonható. Ha a harmadik, akkor is boldog leszek, mert egy nemzetet megmozgatott, mindenki büszke rá."

Overdose tenyészmén lesz, francia és angol ajánlat is volt, de várhatóan Németországban, hogy Magyarországról is tudjanak kancákat vinni hozzá. „Első utódai 2015-ben születnek, 2017-ben futnak először, igazából 2018-ra derül ki, hogy milyenek. Ez minősíti majd Overdose-t, a ló felértékelődhet, vagy éppen ellenkezőleg, el is értéktelenedhet."

Jó üzlet volt?

„Overdose egyértelműen nem volt rentábilis, többe került, mint amennyit hozott. 50 millió felett nyert a versenyeken, plusz a fedeztetésből még jön pénz, de az is rámegy a ló tartására."

Becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint, de igazából sosem akarták eladni. „Mikor híre ment, hogy a lovat nemzeti kincsként kezeljük, a vevők sem jöttek."

A vasárnapi, budapesti verseny felkészítő lett volna a Prix L'Abbeye-re. „Az lett volna az utolsó versenye, de a talpán a tályog felfakadt, ott 2-3 centis lyuk keletkezett, az állatorvos és az idomár egyértelműen nemet mondott a versenyeztetésre. 80 százalék, hogy az október eleji Párizs is odavan, utána pedig már nincs Group I.-es verseny, amire értelme lett volna felkészíteni. Rómát már megnyerte, oda minek menjen. Overdose visszavonult."

Overdose összes versenye itt megnézhető.
források: index-cikkek, wikipédia, pannoniaoverdose.hu