Amerika-kupa: az új-zélandiak sima győzelmeket szereztek

2013.09.07. 23:47

Az Emirates Team New Zealand az első nap mindkét futamát megnyerte a 34. Amerika-kupán az amerikai Team Oracle ellen.

Az első futam izgalmasan kezdődött az AC 72-es katamaránok számára a San Franciscó-i öbölben, a start után a Team New Zealand szerzett előnyt, de az Oracle szorosan zárkózott, az első fordulónál négy másodperccel maradt csak el. A forduló veszélyesen szorosra sikerült, néhány centin múlt, hogy nem akadtak össze a katamaránok.

A második hosszon kétszer is vezetést cseréltek a csapatok, az új-zélandiak ezután már nem hibáztak, folyamatosan növelték előnyüket és végül 36 másodpercet vertek az Oracle-re.

Az új-zélandiak a hajók adatai alapján három tized tengeri mérfölddel (körülbelül 550 méter) többet tettek meg, de nem számított, mert jelentős különbség volt a két hajó átlagsebessége között is. Az új-zélandiak 35 (56 km/h) mérföldjével szemben az amerikaiak csak 33-ra (52,8 km/h) voltak képesek.

A második futam még egyértelműbb volt, csak a rajtnál volt némi pozícióharc, de utána fokozatosan elhúzott az új-zélandi hajó, fordulóról fordulóra növelte az előnyét, végül 52 másodperccel győzött.

Vasárnap ismét két futamot rendeznek majd. A párharc kilenc győzelemig megy, de az Oracle-nek egy korábbi büntetés miatt mínusz kettőről kellett indulnia, tehát 11-szer kéne megelőznie az új-zélandiakat.