Ilyen kíméletlen triatlon még sosem volt

2013.09.09. 16:08

Olyat ember még nem csinált végig, amire a magyarok közül Szőnyi Ferenc „Racemachine" és Rokob József vállalkozik. A tervek szerint a két sportember 30 napon át, minden nap lenyom egy ironman távú triatlont, tehát 3800 méter úszás után, 180 kilométert kerékpározik és egy maratoni távot (42,195 km) is lefut.

Az olaszországi Lonato de Gardában versenyző ultratriatlonisták egy ironmanen már túl is vannak. Rokob vasárnap 11 óra 42 perc 30 másodperc alatt teljesítette a távot, ezzel a második lett a cseh Kamil Suran mögött. Szőnyi 12:26:42-vel az ötödik helyen érkezett a 21 induló közül. A 30. nap, 114 km úszás, 5400 km kerékpározás és 1260 km futás után az összidők alapján hirdetik ki a végső győztest.

Szőnyi blogjában azt írta, gyomorproblémákkal indult, ezért sem ment nagy időt vasárnap. A kerékpárospálya nem könnyű, sok szint van benne, és a útvonalat sem zárták le a szervezők.

Mint az időkből látható, nincs sok idejük pihenni a triatlonistáknak, alig fél napjuk van regenerálódni egy olyan verseny után, amihez optimális esetben hetek kellenének. A pihenőidő napról-napra egyre kevesebb lesz, természetes, hogy a versenyzők egyre több időt töltenek a pályán, ahogy fáradnak.

Szőnyi erre a versenyre sem pihent rá igazán, két hete egy 24 órás kerékpárversenyen 714 kilométert tekert. Az ultratriatlonok egyik legtapasztaltabb versenyzőjének számít, 2010-ben ő nyerte meg Mexikóban a húszszoros távú iromant, ez volt egyébként az eddigi leghosszabb verseny is.

Rokob József is rutinos hosszútávos, háromszoros távok mellett már tízszerest is teljesített.

A verseny napi eredményei a www.decaironman.com oldalon élőben követhetők, Szőnyi Ferenc szöveges beszámolóit a www.racemachine.blog.hu oldalon lehet megtalálni, és az Index is folyamatosan hírt ad majd a verseny állásáról.